Direct naar artikelinhoud
Aanslag Nieuw-Zeeland

Inwoners van Christchurch: “De hele stad is in shock”

Inwoners uit Christchurch verwerken het nieuws over de aanslagen op twee moskeeën in hun stad. Beeld EPA

Inwoners van Christchurch gaan naar bed met de onwerkelijke gedachte dat hun stad niet immuun is voor geweld. “Dit soort dingen zie je normaal alleen aan de andere kant van de wereld.”

De 27-jarige Mohan Ibn Ibrahim was aan het bidden in de grote Al Noor-moskee toen hij werd opgeschrikt door kogelschoten. “De schutter was constant aan het schieten. Het ging maar door”, zegt hij over de telefoon. “Via de deur naar de vrouwenruimte, waar ik dichtbij zat, kon ik ontsnappen. Uiteindelijk kwam ik bij een parkeerplaats aan de achterzijde, waar ik over een muur ben geklommen. Buiten zag ik doden en gewonden.”

De Bengalees verhuisde naar Christchurch om te studeren, maar bleef hangen omdat hij een baan kreeg. “Ik wilde me hier vestigen. Het voelde als het veiligste land ter wereld.” De aanslag heeft dit beeld volledig op zijn kop gezet. “Ik voel me niet veilig meer, ik ben zo bang.”

Lees ook

Wie is de man achter de aanslagen? “Opletten met interpretatie van zijn manifest”

Video

Dat gevoel bekruipt ook andere inwoners uit de stad. “Ik ben in shock”, zegt Steve Addison (49). “De hele stad is in schok.” De journalist uit Christchurch, die geregeld oorlogen in het Midden-Oosten heeft verslagen, bekeek de video die aanslagpleger Brenton Tarrant van zijn daad maakte met afschuw. “Het zijn de vreselijkste beelden die ik ooit heb gezien. Ik zou willen dat ik die video nooit had geopend.”

Addison was aan de andere kant van de stad toen zijn vrouw belde met het nieuws dat er een aanslag was gepleegd. “Ik kon het bijna niet geloven. Christchurch is zo’n rustige stad. Er is hier geen grote gevangenis, er zijn geen rechtse groeperingen, er is geen geschiedenis van geweld of terreur. De migrantengemeenschap is klein en niet erg zichtbaar. Alles lijkt erop dat dit een eenmansdaad is van een gestoorde man die geïnspireerd is door andere gestoorde mensen.”

‘Ik heb altijd gedacht dat we immuun waren voor geweld in Nieuw-Zeeland’
Shaun Rolston, inwoner Christchurch

“Ik heb altijd gedacht dat we immuun waren voor geweld in Nieuw-Zeeland”, zegt Shaun Rolston (27). Hij was aan het werk, vlak bij de moskee, toen hij vijf politieauto’s zag langsrijden. “Ik checkte het nieuws, maar er was nog maar weinig bekend. Geen details, geen dodenaantal. Toen ik mijn sociale media opende, was ik geschokt en stomverbaasd. Dit soort dingen zie je normaal alleen aan de andere kant van de wereld.”

Van spanningen tussen moslims en niet-moslims was in de kleine gemeenschap geen sprake, denkt hij. Natuurlijk, op sociale media was er – zoals overal ter wereld – wel een verharding gaande in de manier waarop groepen over elkaar spraken, maar daar zag Rolston op straat niks van terug.

Hij denkt niet dat het incident groepen tegen elkaar op zal zetten. “Ik denk eerder dat we samen reageren op die paar gekken die dit hebben gedaan.” Ook Addison verwacht dat inwoners uit Christchurch de moslimgemeenschap zoveel mogelijk zullen steunen, door aan hun zijde te staan. “We zullen samen rouwen.”

Aardbeving

Christchurch is nog aan het herstellen van een grote aardbeving in 2011, waarbij 185 mensen om het leven kwamen. Met name in de binnenstad was de verwoesting groot. De wederopbouw is nog altijd niet voltooid.

Dat de stad nu ook is getroffen door terreur is een nieuwe klap, zegt Elizabeth McKay (27). “Aardbevingen worden veroorzaakt door moeder natuur. Daar kun je niet boos op worden. Maar dit soort dingen horen niet te gebeuren in Christchurch.”

‘Aardbevingen worden veroorzaakt door moeder natuur. Maar dit soort dingen horen niet te gebeuren in Christchurch’
Elizabeth McKay, voormalig inwoner Christchurch

McKay, die sinds zes jaar in Nederland woont, werd vanochtend wakker met een bericht van haar moeder. “Ze zei dat ik niet in paniek moest raken, dat iedereen veilig was. In eerste instantie had ik geen idee waar ze het over had, totdat ik het nieuws zag over de aanslag. Ik voel me behoorlijk leeg nu.”

Mohan Ibn Ibrahim, die in de Al Noor-moskee was op het moment van de aanslag, moet nog bekomen van de schrik. “Ik ben nog steeds aan het trillen en denk alleen maar: wat als er meer schutters waren geweest? Ik kan nog steeds niet geloven wat ik heb gezien. Helder denken lukt niet. Mijn autosleutels en portemonnee liggen nog in de moskee...”