Benny Proot
Volledig scherm
© Benny Proot

IN KAART. Een derde van Vlaanderen is volgebouwd, elke dag komen er 13 voetbalvelden bij

Vlaanderen raakt steeds meer volgebouwd: in 2016 was maar liefst 33 procent van het Vlaamse grondgebied of meer dan 450.000 hectare in beslag genomen ruimte. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Op drie jaar tijd werd er 7.000 hectare extra in beslag genomen. Dat komt overeen met ongeveer 6,4 hectare per dag of dertien voetbalvelden. Vooral de huisvesting nam toe.

10 reacties

  • Eugene Peeters

    5 jaar geleden
    Totaal misleidende statistiek ofwel misbruik van de statistiek. Woon en tuinen is 39%. Maar de tuinen zijn meestal ook groen, dus mag men niet suggereren dat Vlaanderen vol beton ligt! Typisch is de info voor Bonheiden en Keerbergen, 50% is volgebouwd! Juist 2 groene gemeenten maar met grote percelen.
  • Fred Fourgon

    5 jaar geleden
    Die lintbebouwing die sinds jaren door zowat alle partijen verketterd wordt blijft echter gewoon doorgaan. En nergens worden NORMEN gehanteerd of zijn ze met geld en de juiste lange armen te omzeilen. Alle soorten vormen en modellen door elkaar. Dat zie je NERGENS in de ons omringende landen. Een ramp qua ruimtelijke ordening, de ziekte van den Belziek.
  • Erwin Werwaarts

    5 jaar geleden
    In 2000 had België 10.200.000 wettelijk geregistreerde inwoners , in 2018 11.400.000 . Dat is 1,2 miljoen mensen erbij op 8 jaar tijd . 82% daarvan komt op de rekening van een positief migratiesaldo . België volbouwen is nu eenmaal de prijs van de massa-immigratie , en die is nog niet gedaan .
  • Jan Van de Velde

    5 jaar geleden
    Typische visie die reeds tientallen jaren verkondigd wordt door rode en groene . stadsmussen met een beperkte horizon. Voor hen is Vlaanderen een dichtbevolkt land; vanuit de ruimte is Noordwest Europa eerder een dunbevolkte stad die zich uitstrekt over Noord-Duitsland, Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Zuidoost Engeland. De bebouwing in onze steden moet dringend verdund worden door het aanleggen van bossen en waterberging IN de steden.
  • Rik Vangaal

    5 jaar geleden
    33 procent bebouwd. Daarvan 39 procent voor bewoning. Dus minder dan 14 procent vh totale oppervlak voor bewoning. En dan moeten we kleiner gaan wonen? Daar zit duidelijk niet veel voordeel in. Dat kleiner gaan wonen ons milieu ten goede zal komen is dus een mythe.