© annelies vanhove

Han Coucke en Griet Dobbelaere vieren hun vriendschap op de planken

Er was eens een sprookje, en het heette Han & Grietje. Han Coucke en Griet Dobbelaere kennen elkaar al een half leven lang, nu delen de comedian en de actrice voor het eerst het podium.

stefan laenen

Malle mannen en vrolijke vrouwen genoeg, maar een gemengd duo zagen we nog niet vaak in de comedyscène. Straffer nog, naast Nicole & Hugo kennen we geen ander komisch koppel. Griet Dobbelaere (39) en Han Coucke (43) zijn dus als het ware pioniers.

“Klopt! In de revue van weleer passeerde wel eens een gemengd komisch duo, maar in de hedendaagse comedy zijn wij een geval apart”, verklaart Griet Dobbelaere. De Gentse actrice herinnert zich als de dag van gisteren hoe ze dik twintig jaar geleden ene Han Coucke leerde kennen. “We zaten in dezelfde klas op het Gentse conservatorium. Han was vier jaar ouder, want hij had al een studie industrieel ingenieur achter de rug. Ik herinner me zijn lange, vettige haren, zijn joggingbroek met rode streep en het feit dat hij geen boekentas bij zich droeg maar een plastic zak. Er was meteen een klik tussen ons.”

“Een puur amicale en kameraadschappelijke klik overigens”, verduidelijkt Han Coucke. “We zijn nooit een koppel geweest, maar wel altijd zeer goede vrienden. Na onze studies bleven onze wegen elkaar kruisen. In die mate dat een goede maat van mij de man van Griet werd. Ik werd peter van hun zoontje, zij krijgen regelmatig courgettes uit mijn hof.”

Is Han & Grietje jullie eerste professionele samenwerking?

Griet: Twintig jaar lang was er op elke barbecue het klassieke we-moeten-ooit-eens-iets-samen-doen-voornemen. ‘Ooit’ is dus nu, en ‘iets’ werd een comedyvoorstelling. Daarmee verlaat ik mijn comfortzone, want na onze opleiding koos ik voor de weg van het theater, terwijl Han de kaart van de comedy trok. Hoewel – en dat is een goed bewaard geheim – Han ook een straffe acteur is.

Han: Mag ik daar meteen aan toevoegen dat Griet over veel comedytalent beschikt. Ze is niet bang om zich volledig te smijten, wat voor een gretig comedypubliek belangrijk is. We noemen het comedy, zodat de culturele centra het in een vakje kunnen steken, maar deze voorstelling is in feite een kruisbestuiving tussen comedy, cabaret en theater.

Wie is bij jullie de Gaston en wie de Leo?

Han: Er is geen strikte rolverdeling, al zeker niet in de zin van aangever en afwerker. Deze voorstelling is zeer organisch gegroeid. We schreven allebei teksten, we hadden allebei input en we leerden veel van elkaar.

Griet: De enige vaste rolverdeling is dat ik een vrouw ben en Han een man. Je kan en mag dat niet ontkennen. Met die man-vrouw-verhouding spelen we in de voorstelling, zonder dat het daar de hele tijd over gaat.

Han: We draaien de rollen ook om. Zo bleek ik een grotere feminist dan Griet. Wat we vertellen, vertrekt vooral vanuit onszelf. Het lief en leed dat we al twintig jaar delen, blijkt een grote inspiratiebron.

Sluimert er een erotische gelatenheid in jullie samenwerking?

Han: Veel mensen vragen zich dat af. Volgens Griet niet (lacht). Doorheen de jaren zijn we met elkaar gaan omgaan als broer en zus. We begrijpen elkaar met een blik, en we hoeven elkaar ook niet met fluwelen handschoentjes aan te pakken. Als ik de kans krijg om in de kleedkamer een scheet te laten, zal ik dat niet laten.

Griet: En ooit was er wel die ene legendarische kus! Goed, het was een functionele toneelkus in opdracht van de kunst, maar bij Han schijnt die nog steeds niet verteerd. Meer tekst en uitleg in de voorstelling!

Waaom delen jullie een opblaasbare flamingo op het affichebeeld?

Griet: In werkelijkheid is dat de flamingo van Gunter Lamoot. We gingen op vakantie met bevriende koppels – onder wie Han en zijn lief – en ik mocht dat beest voor de leut lenen.

Han: Een flamingo is veel meer dan een verwijfde vogel. Hij symboliseert verandering, en het durven loslaten van een veilige omgeving. We vonden de flamingo een mooie metafoor voor deze voorstelling.

Griet: En het feit dat onze flamingo is opgeblazen, voegt nog meer gelaagdheid toe!

INFO

han en grietje wo 20/03 | arenberg | antwerpen |speellijst: www.hanengrietje.be