Zonder forse investering in Justitie stapt CDH niet in een regering

Justitie heeft veel meer geld nodig, zegt CDH.© Marc Herremans

CDH wil een investering van minstens een half miljard in Justitie. Anders stapt de partij niet in een federale regering, zegt kersvers voorzitter Maxime Prévot in La Libre Belgique.

bbd

CDH pleit voor een grondige herfinanciering van Justitie. Er is minstens een half miljard extra nodig. Partijvoorzitter Prévot nemt het in La Libre Belgique zelfs een voorwaarde om, na de verkiezingen eind mei, in een federale regering te stappen.

Opvallend genoeg noemde minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), vorige week hetzelfde bedrag tijdens een interview op de RTBF.

Hebben CD&V en CDH daarover al een afspraak? Er is immers al langer een toenadering bezig tussen beide partijen. Prévot ontkent. 'Maar ik ben wel blij dat Geens onze vraag onderschrijft. Ik zou nog blijer geweest zijn, had hij er ook iets aan gedaan. Hij had daartoe de kans als minister. Wij, als oppositiepartij, niet.'

Volgens Geens zijn de prioriteiten bij Justitie de gebouwen, de informatica en het personeel. Prévot is het daar niet helemaal mee eens. De 500 miljoen euro extra waar hij van spreekt moet echt gaan naar de werking van Justitie (informatica, personeel). De gebouwen, die zeker ook geld nodig hebben, zijn voor de rekening van de Regie der Gebouwen.