Videospeler inladen...

Wie zijn de slachtoffers van de dodelijke aanslagen in Nieuw-Zeeland?

In Nieuw-Zeeland zijn de bevoegde diensten begonnen met de identificatie van de 49 dodelijke slachtoffers van de aanslagen op twee moskeeën in de stad Christchurch. Officieel is nog geen enkel slachtoffer geïdentificeerd, maar er komt wel meer informatie binnen over de mensen die als vermist zijn opgegeven. Ze zijn afkomstig uit verschillende landen. Sommige van hen zijn vluchtelingen die in Nieuw-Zeeland een veilige nieuwe thuis dachten te hebben gevonden. Bij de slachtoffers zijn ook kinderen.

Het dodental van de twee aanslagen in Christchurch staat op 49. Daarnaast liggen nog 39 mensen in het ziekenhuis. Elf van hen zijn er erg aan toe. Veel families zijn nog altijd in het ongewisse over wat er met hun naasten is gebeurd, want informatie over de identiteit van de doden en gewonden sijpelt maar langzaam binnen. 

AFP or licensors

Officieel is nog geen enkel slachtoffer geïdentificeerd, maar er komt wel meer informatie binnen over de mensen die door hun familieleden als vermist zijn opgegeven. Zij blijken uit verschillende landen afkomstig te zijn, onder meer uit Afghanistan, Pakistan, Egypte, Jordanië en Syrië. Bij de slachtoffers zijn ook jonge kinderen.   

"Hello, brother"

Een van de slachtoffers, wellicht het eerste, zou de schutter welkom hebben geheten toen die de ingang van de moskee naderde. Op beelden van de aanslag is te horen hoe hij de aanvaller begroet met "Hello, brother", maar meteen daarop wordt doodgeschoten. Op Twitter wordt de  hashtag #HelloBrother intussen gebruikt om de haat te veroordelen.

De man die de vriendelijke woorden sprak is nog niet geïdentificeerd, maar volgens de sociale media zou hij Naeem Rashid of Daoud Rabi kunnen zijn.

Wie zijn zij, en (enkele van) de andere slachtoffers?  

Naeem Rashid en zijn 21-jarige zoon Talha

Naeem Rashid was afkomstig uit Pakistan, maar woonde en werkte al jaren in Nieuw-Zeeland. Zowel hij als zijn oudste zoon Talha (21) zouden gedood zijn. Op de beelden van de aanslag zou ook te zien zijn hoe Naeem Rashid probeert om de schutter zijn wapen af te nemen.

De Pakistaanse overheid heeft de dood van vader en zoon Rashid nog niet bevestigd, maar zegt wel dat vijf Pakistaanse burgers vermist zijn.

Daoud Rabi (71 jaar)

Daoud Nabi, een 71-jarige gewezen ingenieur, vertrok met zijn familie uit Afghanistan ten tijde van de Sovjet-invasie in de jaren 80. Hij was een van de eerste moslims in Nieuw-Zeeland.

AFP or licensors

Hij was de voorzitter van een vereniging voor de Afghaanse gemeenschap in Nieuw-Zeeland, en bekommerde zich ook om andere vluchtelingen en migranten. "Of je nu uit Palestina, Irak, Syrië kwam, mijn vader was altijd de eerste om zijn hand op te steken", zei zijn zoon aan de media.  

Hosne Ara Parvin (42 jaar)

De overheid van Bangladesh zegt dat drie mensen van Bengaalse afkomst bij de aanslag gedood zijn. Een van hen zou Hosne Ara Parvin zijn, een vrouw van 42 jaar. Zij was naar de Al Noor-moskee gekomen met haar echtgenoot Farid Uddin, die in een rolstoel zit. Ze was in de vrouwenruimte toen ze schoten hoorde in de aangrenzende ruimte. Ze rende erheen om haar man te redden, maar werd doodgeschoten.   

Abdullah Dirie (4 jaar)

Abdullahi Dirie was het jongste kind van een Somalische familie die halfweg de jaren 90 naar Nieuw-Zeeland vluchtte. De vader van het jongetje ligt in het ziekenhuis met schotwonden, de andere kinderen van het gezin bleven ongedeerd.  

Mucad Ibrahim (3 jaar)

Ook het 3-jarige jongetje Mucad Ibrahim staat op de lijst van vermiste personen. Volgens de politie is er sprake van minstens één kind bij de dodelijke slachtoffers. Ook bij de gewonden zijn verschillende kinderen.

Op de lijst van vermisten staan onder meer ook nog de namen van jongens van 12, 14 en 16 jaar.

Khaled Mustafa en zijn zoon Hamza (16 jaar)

Khaled Mustafa was nog maar enkele maanden geleden met zijn gezin in Nieuw-Zeeland aangekomen, op de vlucht voor de oorlog in Syrië. Volgens een vereniging voor Syrische vluchtelingen in Nieuw-Zeeland is hij bij de aanslag gedood.

Ook zijn twee tienerzonen waren in de Al Noor-moskee tijdens de aanslag. De oudste van de jongens is vermist, de jongste (13) is zwaargewond en werd afgelopen nacht geopereerd.

Farhaj Ahsan (30 jaar)

Farhaj Ahsan, vader van een meisje van 3 jaar en een babyzoon, staat als vermist opgegeven nadat hij vrijdag het huis had verlaten om te gaan bidden. Ahsan is een computerspecialist afkomstig uit India. Hij behaalde zijn diploma aan de universiteit van Auckland, en vestigde zich in 2010 in Christchurch. 

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal." 

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen