Direct naar artikelinhoud
Sport

Martínez legt lastige puzzel bij de Duivels: "We staan voor twee interlands in zeven dagen”

Toch wat positief nieuws: Thomas Vermaelen is fit verklaard door zijn club Barcelona.Beeld Photo News

De Rode Duivels beginnen volgende week aan hun EK-verhaal. Het wordt Roberto Martínez bij de start niet makkelijk gemaakt.

Met tien minuten vertraging kon Martínez in Tubeke 28 namen geven. De afwezigheid van Kompany viel op. Martínez had het over "small issues" en voegde eraan toe dat Kompany enkele weken out is.

Om tegen Rusland (21/03) niet te moeten graaien in de zak met Boyata, Denayer en Kabasele, is het een heuglijke vaststelling dat Vermaelen fit is verklaard door FC Barcelona. "Hij kan maandag aansluiten bij de eerste groepstraining", vertelde Martínez. Veel kans dus dat de bondscoach tegen de Russen een defensie met Alderweireld, Vermaelen en Vertonghen kan opstellen. "We staan voor twee interlands in zeven dagen", telde Martínez. "Daarom wordt ervaring in beide wedstrijden cruciaal."

Ervaring wordt wel een probleem op het middenveld, waar De Bruyne en Witsel geblesseerd zijn en Fellaini is afgehaakt. Een koppeltje Tielemans-Dembélé is het voor de hand liggende alternatief, ware het niet dat Dembélé onzeker is. Zo komt Dendoncker in beeld. "Ik maak mij geen zorgen", zei Martínez. "Elke speler in deze selectie kent onze manier van werken."

Rest de aanval. "Lukaku kan dit weekend niet spelen", vertelde Martínez, die voorts kan rekenen op Benteke, Batshuayi en Origi.

Hoe dan ook, er zal wat knip- en plakwerk nodig zijn van de kant van de bondscoach. Net nu puntenverlies in de eerste kwalificatiewedstrijd tegen rechtstreekse concurrent Rusland geen optie is. "Ik denk zo niet. Zo'n uitdaging is net beter voor ons. Drie van onze vier kwalificatie-interlands tot juni zijn thuis. Die moeten we maximaal uitbuiten."