Direct naar artikelinhoud
Aanslag Nieuw-Zeeland

Schutter Nieuw-Zeeland voorgeleid, premier kondigt aanpassing wapenwetten aan

Een Nieuw-Zeelandse vlag ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Christchurch.Beeld AFP

De man die zeker 49 mensen heeft doodgeschoten in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, gebruikte bij de aanslag vijf geweren (waarvan twee semiautomatische) en had daarvoor een geldige wapenvergunning. Dat zei premier Jacinda Ardern tijdens een persconferentie. “Onze wapenwetgeving gaat veranderen”, beloofde zij ferm.

Ardern bevestigde dat de hoofdverdachte in Australië geboren is. Er zijn nog drie andere mensen opgepakt. De politie onderzoekt of twee van hen betrokken waren bij de aanslagen. De andere persoon bleek een gewapende omstander te zijn, die de politie wilde helpen, en is weer op vrije voeten gesteld.

Volgens Ardern heeft de verdachte, die Nieuw-Zeeland regelmatig bezocht, zijn wapenvergunning in november 2017 verkregen. Vanaf december 2018 begon hij de wapens te kopen die hij heeft gebruikt bij de aanval. De premier weet nog niet wat er specifiek aan de wapenwetgeving gaat veranderen, maar kijkt onder andere naar een verbod op semi-automatische wapens.

Lees ook

Het vreedzame Christchurch kan het grove geweld maar moeilijk bevatten: “Dit is niet Nieuw-Zeeland”

Moslimhaat ook in België in opmars: “We merken dat het extreemrechtse discours duidelijk in de lift zit”https://www.demorgen.be/buitenland/moslimhaat-ook-in-belgie-in-opmars-b282b5e4/

Ze vertelde ook dat de slachtoffers van de rechts-extremistische schutter afkomstig waren uit verscheidene moslimlanden. Ze benadrukte daarmee de wereldwijde impact van de terroristische actie. De Nieuw-Zeelandse regering werkt in de nasleep van het bloedbad nauw samen met de consulaire diensten van onder meer Pakistan, Turkije, Saudi-Arabië, Bangladesh, Indonesië en Maleisië.

Tijdens een bezoek aan Christchurch zaterdag zei premier Ardern dat de schutter van plan was een nog groter bloedbad aan te richten. “De dader was mobiel, er lagen nog twee andere vuurwapens in zijn auto. Het was duidelijk zijn bedoeling om door te gaan met zijn aanval”, vertelde ze tegen journalisten. “Het is gruwelijk dat er jonge kinderen zijn meegesleurd in deze verschrikkelijke aanval”, aldus de premier. 

Zaterdagmorgen werd bekend dat nog elf van de 39 gewonden in het ziekenhuis in kritieke toestand verkeren.

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, tijdens de persconferentie zaterdagochtend (lokale tijd).Beeld EPA

De Turkse autoriteiten hebben vrijdag, in navolging van Bulgarije, een onderzoek gestart naar de 28-jarige Australiër. Hij zou meerdere malen een bezoek hebben gebracht aan het land en er een lange periode zijn geweest. “We denken dat de verdachte mogelijk vanuit Turkije naar andere landen is gereisd in Europa, Azië en Afrika. We gaan zijn gangen na en proberen te achterhalen met wie hij contact heeft gehad”, zei een woordvoerder.

De hoofdverdachte is zaterdag (plaatselijke tijd) in de loop van de ochtend naar de rechtbank gebracht en voorgeleid op beschuldiging van moord. Hij blijft in voorlopige hechtenis en zal niet op borgtocht worden vrijgelaten. Op 5 april moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. De zitting duurde niet langer dan een minuut. Nadat de verdachte de rechtszaal had verlaten, zei rechter Paul Kellar “dat er nu slechts één aanklacht voor moord is, maar dat het aannemelijk is dat er nog meerdere volgen”.  

De zitting was alleen toegankelijk voor geaccrediteerde journalisten. Een man die naar binnen wilde om de terrorist neer te steken werd volgens de media tegengehouden.

Eén wapen op  elke vier inwoners

Volgens een schatting van de politie van Nieuw-Zeeland uit 2016, bezitten burgers in totaal 1,2 miljoen legale vuurwapens – dat komt neer op één op elke vier inwoners. De minimumleeftijd waarop iemand een wapen mag bezitten is zestien, voor een semi-automatisch wapen moet je achttien zijn. Voordat iemand een vergunning krijgt, wordt zijn achtergrond gecontroleerd op zaken als verslaving, geweldpleging en geestelijke gezondheid. Zodra iemand een vergunning heeft, kan hij net zoveel wapens kopen als hij wil.