Relschoppers richten vernielingen aan in Parijs, brandweer redt vrouw en baby uit aangestoken brand

Een manifestatie van de ‘gele hesjes’ in Parijs is zaterdag zwaar uit de hand gelopen. “Extreem gewelddadige relschoppers” hebben al heel wat vernielingen aangericht in de Franse hoofdstad. Ze hebben ook brand gesticht in een gebouw, waar elf gewonden gevallen zijn.

gjs

Op de Champs Elysées probeerden de manifestanten een vrachtwagen van de gendarmerie aan te vallen, terwijl anderen barricades opwierpen. Er waren ook plunderingen in handelszaken en restaurants, zoals in het bekende Le Fouquet’s. Het terras en de vitrines werden vernield, binnenin werden ook vernielingen aangericht. “Maar niemand is gewond, dat is het belangrijkste”, getuigt de eigenaar op Facebook.

Op de place de l’Etoile gooiden betogers, velen in het zwart uitgedost en met een kap over het hoofd, stenen naar de ordediensten. De politie zette in de Lichtstad traangas en het waterkanon in. Er werden 151 mensen opgepakt, klonk het omstreeks 19.00 uur. Er vielen ook 27 gewonden bij de manifestanten, 17 bij de ordediensten en één brandweerman raakte gewond.

De Franse premier Edouard Philippe heeft het geweld al scherp veroordeeld. “Onaanvaardbaar”, aldus de Franse premier, die zaterdag ter plaatse kwam om de ordediensten te bedanken voor hun inzet.

Grote brand

De relschoppers hebben ook brand gesticht in een gebouw aan de boulevard Roosevelt nabij de Champs-Elysées, waar een bank is gevestigd. Daar zijn zaterdag minstens elf mensen gewond geraakt.

De brandweer heeft een vrouw en haar baby gered die geblokkeerd zaten op de tweede verdieping. Het vuur was op de gelijkvloerse verdieping uitgebroken en was even voor 14.00 uur overmeesterd.

10.000 ‘gele hesjes’

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken zijn er 10.000 ‘gele hesjes’ aanwezig en gedragen 1.500 daarvan zich “ultra gewelddadig”. In heel Frankrijk kwamen 32.000 mensen op straat.

Het is de achttiende zaterdag dat de ‘gele hesjes’ op straat komen tegen het fiscale en sociale beleid van de Franse regering.

© AFP

© AFP

© REUTERS

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer