© belga

Limburgs wordt officiële regionale taal in Nederland

Het Limburgs wordt in Nederland nationaal erkend als een officiële regionale taal. Eerder was al het Nedersaksisch een officiële streektaal geworden bij onze noorderburen.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren mocht het nieuws over de promotie van het Limburgs bekendmaken tijdens haar verkiezingstournee door Nederlands Limburg, in de krant De Limburger.

Het is de bedoeling dat in het najaar daarover een convenant met de provincie komt.

Daarmee wordt het Limburgs in navolging van het Nedersaksisch de tweede officiële streektaal in Nederland. Vorig jaar oktober kwamen het Rijk en de provincies waar Nedersaksisch wordt gesproken (Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel) al overeen te ijveren voor het behoud en promotie van hun streektaal.

In een toelichting wijst Ollongren op het onderzoek van I&O Research naar het provinciegevoel in Nederland dat deze week verscheen. Daaruit blijkt dat Limburgers “zeer trots” zijn op hun provincie. Met name op hun tradities en cultuur, waaronder het dialect.

Maar, zo blijkt ook, steeds minder jongeren worden in het Limburgs opgevoed. Ollongren: “Als we niks doen, lopen we het risico dat de taal op den duur helemaal verdwijnt. De komende maanden zullen we met gemeenten en de provincie concrete stappen uit gaan werken die in het convenant worden opgenomen.”

Eerder pleitte de provincie al voor een Limburgse Taalunie. Ook moet het dialect een plek krijgen in het onderwijs en op peuterspeelzalen.

Critici reageerden toen dat dit geen goede ontwikkeling is, omdat het ten koste kan gaan van de Nederlandse taalbeheersing.

Maar volgens Ollongren is een tweetalige opvoeding goed voor de ontwikkeling van kinderen. ‘Ik spreek uit eigen ervaring. Mijn moeder komt uit Zweden en met mijn eigen kinderen spreek ik Zweeds. Zij kunnen feilloos switchen van het Zweeds naar het Nederlands.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer