Direct naar artikelinhoud
Politiek

Dewinter: “Tommy Robinson en Dries Van Langenhove zijn de Robin Hoods van deze tijd”

Tommy Robinson speechte op de meeting van Vlaams Belang.Beeld rr

Op een bijeenkomst van Vlaams Belang riep kopstuk Filip Dewinter zaterdag op om de vrije meningsuiting niet te laten beknotten door politieke correctheid. “Iedere vorm van Islamkritiek zal opnieuw als ‘hate speech’ worden afgedaan”, verwees hij naar de aanslagen in Nieuw-Zeeland.

Centrale gast op de meeting georganiseerd door Vlaams Belang Antwerpen was de Brit Tommy Robinson, een anti-islamactivist – “geen moslimhater”, benadrukte hij – die door zijn standpunten permanent verbannen is van Twitter, Facebook en Instagram. “Een moderne Braveheart, een mensenrechtenheld”, noemde Filip Dewinter hem. Hij plaatste Robinson op een lijn met Schild & Vrienden-oprichter en Vlaams-Belang lijsttrekker Dries Van Langenhove. “Hij vecht dezelfde strijd voor vrije meningsuiting tegen de dictatuur van de politieke correctheid. Tommy Robinson en Dries Van Langenhove zijn de Robin Hoods van deze tijd.”

Lees ook

Wie is Tommy Robinson: strijder voor het vrije woord of islamofobe racist?

De strijd voor het vrije woord leek daarbij gelijk te lopen met de strijd tegen de islam, die Robinson in zijn speech een fascistisch regime noemde. Een dag na de aanslag op twee moskeeën in Christchurch, in Nieuw-Zeeland, was het volgens Dewinter van essentieel belang om de meeting met Robinson door te laten gaan. “Na wat gisteren gebeurde zal de vrije meningsuiting meer dan ooit onder druk komen te staan. Iedere vorm van Islamkritiek zal opnieuw als ‘hate speech’ worden afgedaan.”