Direct naar artikelinhoud

Filipijnen stappen jaar na aankondiging officieel uit Internationaal Strafhof

Een vrouw houdt tijdens een katholieke mis in Quezon in het noordoosten van Manila het portret omhoog van een dierbare die het slachtoffer geworden is van Dutertes nietsontziende drugsoorlog.Beeld AP

De Filipijnen stappen een jaar en drie dagen na de aankondiging officieel uit het Internationaal Strafhof (ICC). Het land stapt zondag 17 maart uit het ICC. Het Strafhof onderzoekt mogelijke misdaden tijdens de drugsoorlog van president Rodrigo Duterte.

Daarnaast wordt ook het handelen van de president zelf onderzocht. Dat laatste onderzoek is de reden dat de Filipijnen het ICC verlaten.

Nadat het eerste onderzoek naar Duterte werd gestart, dreigde de president de ICC-aanklager op te pakken als zij naar de Filipijnen zou gaan. Fatou Bensouda startte het onderzoek nadat er een klacht werd ingediend door een Filipijnse advocaat.

Heksenjacht

Het onderzoek gaat ondanks het vertrek van de Filipijnen gewoon door.
Duterte startte kort na zijn verkiezing in 2016 een ware heksenjacht op alles wat met drugshandel en -gebruik te maken had. Honderden drugsdealers en gebruikers werden door burgers, agenten en militairen doodgeschoten.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte.Beeld AP