Ophef over foto van VTM-journalist Patrick Van Gompel met Islamcriticus en Dries Van Langenhove: “Wie mij kent, weet beter”

VTM-journalist Patrick Van Gompel krijgt kritiek op de foto met Islamcriticus Tommy Robinson en Dries Van Langenhove die hij postte op sociale media. “Geef die mannen geen podium”, schrijven de criticasters, maar Van Gompel vindt er niets verkeerds mee. “Mijn excuses voor mensen die ik ongewild heb gekwetst. Wie mij kent, weet beter.”

gjs

De Britse Islamcriticus en activist Tommy Robinson, echte naam Stephen Yaxley-Lennon, was zaterdag samen met onder meer Dries Van Langenhove te gast op een samenkomst over vrijheid van meningsuiting van Vlaams Belang.

LEES OOK. Net nu: Vlaams Belang nodigt extreemrechtse moslimhater uit in Antwerpen (+)

Daar waren heel wat journalisten aanwezig, waaronder Patrick Van Gompel van VTM Nieuws. Hij liet een foto nemen van zichzelf met Robinson en Van Langenhove en postte die op Facebook en Twitter, maar vele tientallen mensen uitten sindsdien hun onbegrip.

Onder meer CD&V-politicus Youssef Kobo zegt niet te begrijpen waarom de foto gemaakt en vooral gedeeld werd. “Een dag na een van de gruwelijkste racistische aanslagen op moslims op de foto gaan met twee notoire islamofoben die er hun beroep van hebben gemaakt om haat te zaaien tegen moslims laat weinig tot de verbeelding over. Een serieuze kick to the gut voor zij die nog rouwen om het bloedbad in Christchurch. Letterlijk twee kerels die al talloze keren - in verhulde en minder verhulde termen - hebben opgeroepen tot een gewapende strijd tegen moslims. Het is het equivalent van op de dag na de aanslagen van 22 maart of de Bataclan op de foto te gaan met Fouad Belkacem en Anjem Choudary”, aldus Kobo.

Ook filmmaker Adil El Arbi reageert, met een veelzeggende “classy...”. Ook collega-journalisten Bo Van Spilbeeck en Tom Van de Weghe laten een veelzeggende “??????” en “Euh...” als reacties noteren.

Excuses

Andere Facebook-gebruikers steunen Van Gompel wel. “Niets ongepast aan, Patrick weet heus wel wat hij zegt en doet”, klinkt het bijvoorbeeld. De journalist zelf vraagt zich bij een van de reacties of het dan verboden is om op de foto te gaan met “iemand wiens mening mij niet bevalt”. Opvallend is ook dat Van Gompel op Twitter lacherig bij de foto schrijft dat het “misschien niet goed is voor mijn carrière”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkele uren na het delen van de foto verontschuldigt Van Gompel zich in een bericht op Facebook. “‪Ik heb de foto verstuurd om een verslag aan te kondigen. Ik heb mezelf gerelativeerd met een smiley. Nogal wat mensen storen zich daaraan. Mijn excuses voor mensen die ik ongewild heb gekwetst. Wie mij kent, weet beter.”

bekijk ook

Dries Van Langenhove getrakteerd op boegeroep tijdens klimaatprotest in Brussel

Dries Van Langenhove: “Stop linkse taal in ons klaslokaal”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen