Zeven Belgen opgepakt na gewelddadige rellen in Parijs

Na de gewelddadige betoging van 'gele hesjes’ die Parijs zaterdag opschrikte, zijn in totaal zeven Belgen opgepakt in de Franse hoofdstad. Dat bevestigt het minister van Buitenlandse Zaken, nadat er eerder sprake was van drie opgepakte Belgen. Het is nog niet duidelijk waarom ze werd opgepakt.

jvh

Volgens de Franse media werden de Belgen opgepakt voor plundering, maar dat wil men bij Buitenlandse Zaken nog niet bevestigen. “Onze ambassade heeft contact opgenomen met de desbetreffende politiecommissariaten om meer zicht te krijgen op de situatie, maar die waren natuurlijk overstelpt. Dat kunnen we dus nog niet bevestigen.”

Op beelden van persagentschap Reuters is wel te zien hoe een man gedrapeerd in een Belgische vlag een politievoertuig te lijf gaat.

In totaal werden gisteren meer dan 230 betogers opgepakt, nadat de ‘gele hesjes’ een spoor van vernieling door Parijs trokken.

LEES OOK. Rellen in Parijs: “extreem gewelddadige relschoppers” richten vernielingen aan, brandweer redt vrouw en baby uit aangestoken brand

De Franse president Macron keerde vervroegd terug vanop skireis, en veroordeelde het geweld scherp. “Wat er zich vandaag afspeelde op de Champs-Elysées kan men niet langer een betoging noemen. Het zijn mensen die de Republiek willen vernietigen, met het risico op doden. Al wie aanwezig was is daaraan medeplichtig”, klonk het. Macron kondigde ook aan dat zijn regering hard wil ingrijpen: “We hebben al veel gedaan sinds november (de start van de betogingen, nvdr.), maar vandaag toont dat we er wat deze sujetten betreft nog niet zijn. Ik wil dat men zo snel mogelijk krachtige maatregelen neemt zodat dit niet meer gebeurt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Zelfs de Parijzenaars staan perplex bij zoveel geweld (+)

In totaal kwamen zaterdag meer dan 32.000 mensen in Frankrijk op straat, van wie zowat 10.000 in Parijs. Van hen waren er volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zowat 1.500 “ultra gewelddadig”. De politie pakte alles samen 237 personen op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen