Zeven Belgen opgepakt na rellen op Champs-Elysées

Deze vestiging van Longchamp ging zaterdag in vlammen op © EPA-EFE

Na de gewelddadige betoging van ‘gele hesjes’ die Parijs zaterdag opschrikte, zijn in totaal zeven Belgen opgepakt in de Franse hoofdstad. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Belgische ambassade in Parijs zoekt uit waarom ze werden gearresteerd.

jvh, pvm

Aanvankelijk was er sprake van drie Belgen die werden aangehouden, maar in de loop van zondagmiddag werd dat aantal naar boven bijgesteld. Volgens de Franse media werd een deel van de Belgen opgepakt voor plundering, maar dat wil men bij Buitenlandse Zaken nog niet bevestigen. Op videobeelden is ook te zien dat een geel gesje met Belgische vlag om de schouders stenen wierp naar de politie.

‘Onze ambassade heeft contact opgenomen met de desbetreffende politiecommissariaten om meer zicht te krijgen op de situatie, maar die waren natuurlijk overstelpt. We kunnen dus nog niet bevestigen waarom ze werden aangehouden’, klinkt het.

In totaal werden gisteren meer dan 230 betogers opgepakt, nadat de ‘gele hesjes’ een spoor van vernieling door Parijs trokken. Vijftien van hen zijn minderjarigen.

‘Medeplichtig’

De Franse president Macron keerde vervroegd terug vanop skireis, en veroordeelde het geweld scherp. Volgens hem is iedereen die op de betoging aanwezig was ‘medeplichtig’ aan het geweld.