Hollande: "Portugal kan niet extra besparen"

De Franse president François Hollande heeft zijn begrip uitgesproken voor de penibele financiële situatie van Portugal in de eurozone. Tegelijk wil Hollande na een eventuele brexit de overblijvende 27 EU-lidstaten verenigen rond veiligheid en defensie.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Hollande is in Portugal als eerste etappe op een Europese rondreis. Nadien zal hij ook naar Ierland gaan, ook al een euroland dat zwaar bedreigd wordt door de gevolgen van een Brits vertrek uit de eurozone.

De Franse president toonde opvallend veel begrip voor de problemen van Portugal om tegemoet te komen aan de Europese begrotingsregels. Ook dit jaar zal Lissabon die niet halen, onder meer door de steun die de overheid moest verstrekken om de ondergang van de bank Banif te voorkomen.

"Men kan Portugal niet meer vragen dan wat het al gedaan heeft", zo gaf Hollande de Portugese premier Antonio Costa een schouderklopje. Costa leidt een socialistisch minderheidskabinet dat gedoogsteun krijgt van twee extreemlinkse bewegingen.

Vorige week schaarden de ministers van Financiën van de eurozone zich achter een procedure van de Europese Commissie om Portugal en Spanje te bestraffen omdat ze zich ook dit jaar niet kunnen houden aan de afgesproken begrotingstekorten. Of de soep zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend, moet nog bekeken worden, maar voor Hollande moet dat blijkbaar dus niet.

Wellicht is het ook geen toeval dat ook Frankrijk al jarenlang niet in staat is om die Europese begrotingsdoeleinden te halen. Sinds 1999 heeft Frankrijk die doelstellingen 12 keer niet gehaald. Enkel Griekenland (17 keer) en Portugal (15 keer) doen het slechter. Toch is er vanuit de EU geen dreiging met sancties naar Frankrijk.

"Veiligheid is eerste prioriteit"

Hollande kwam in Portugal ook een plan aankondigen om na een brexit de overige 27 lidstaten van de EU bijeen te brengen rond de volgens hem belangrijkste prioriteit: veiligheid en defensie.

"In het kader van een nieuwe impuls die wij aan de Europese constructie willen geven, is de eerste prioriteit de veiligheid, defensie, de veiligheid van onze grenzen. Niet om ons terug te trekken, maar om in staat te zijn samen te leven", zei de Franse president.

Frankrijk is de voorbije jaren zwaar getroffen door bloedige terreuraanslagen in Parijs en onlangs nog in Nice. Parijs neemt buitenlands het voortouw in de strijd tegen terroristen zoals IS in Syrië en Irak en in Libië, maar ook in Mali en andere West-Afrikaanse landen.

Wie de Europese geschiedenis kent, ziet achter de ideeën van Hollande ook een poging om zijn land opnieuw een centrale rol in Europa te geven met defensie als insteek. Na een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU zal Frankrijk daar de enige echte militaire grootmacht -zowel conventioneel als nucleair- zijn. Anders dan in het verleden is het grotere Duitsland de voorbije jaren echter ook op dat vlak meer assertief geworden en daar zal Parijs ook rekening mee moeten houden.

Meest gelezen