Direct naar artikelinhoud
Bouwen

Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagd

Energieminiester Lydia Peeters.Beeld BELGA

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, beschikbaar sinds 1 maart, werd al 216 keer aangevraagd. Dat maakt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) vandaag bekend.

In dertien Vlaamse steden geldt een btw-tarief van 6 procent voor wie een gebouw sloopt en er een nieuwe woning of appartementsgebouw zet. Elders betaal je 21 procent btw.

Omdat overal 6 procent btw invoeren mogelijk op Europese bezwaren stoot, besloot de regering om buiten die steden een sloop- en heropbouwpremie in te voeren. Die bedraagt 7.500 euro.

“Nuttig instrument”

Aanvragen voor de premie konden vanaf 1 maart worden ingediend en dat deden dus al 216 bouwers. "Dat de premie zo snel zo veelvuldig wordt aangevraagd, toont aan dat de sloop- en heropbouwkorting een nuttig instrument is om ons woningpatrimonium sterk energetisch op te waarderen", zegt Lydia Peeters.

Op het verkiezingscongres van zaterdag besloot Open Vld toch naar de kiezer te trekken met een algemene verlaging naar 6 procent btw voor heropbouw. Volgens voorzitter Gwendolyn Rutten zit er beweging in het Europese standpunt en zouden de lidstaten de btw-regels in de toekomst meer als instrument mogen gebruiken.