Direct naar artikelinhoud
Inburgering

1.600 mensen wachten op inburgeringscursus: “Onvoldoende investeringen gebeurd”

Vlaams minister voor Integratie en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA).Beeld BELGA

Bijna 1.600 nieuwkomers wachten op een inburgeringscursus. Dat komt door een gebrek aan middelen en personeel, klinkt het op het terrein. Toch hebben de vakbonden voorzichtige hoop op verbetering.

Ze gaan intussen al enkele jaren mee: de wachtlijsten voor de inburgeringscursus. Nieuwkomers in Vlaanderen zijn verplicht een cursus ‘maatschappelijke oriëntatie’ te volgen, maar de lessen zitten vol. In totaal wachten 1.593 mensen om te mogen beginnen aan een cursus, van wie een kleine 500 al meer dan een jaar. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) opvroeg, waarover De Standaard bericht.

‘Het agentschap is er niet goed aan toe, maar we krijgen signalen dat de directie de ernst van de situatie heeft begrepen’
Sofie Ostyn, christelijke vakbond LBC-NVK

Een gebrek aan personeel en middelen bij het Agentschap Inburgering en Integratie is de oorzaak, klagen de vakbonden. Maar mogelijk is er verbetering in zicht. “Het agentschap is er niet goed aan toe, maar we krijgen signalen dat de directie de ernst van de situatie heeft begrepen”, zegt Sofie Ostyn van de christelijke vakbond LBC-NVK.

De afgelopen jaren is er een grote herstructurering doorgevoerd bij het agentschap. Een twintigtal vzw’s die de inburgeringscursussen organiseerden werden samengevoegd om het beleid beter te stroomlijnen en werkingskosten terug te dringen. Er zijn 170 mensen moeten vertrekken, van wie een heel groot deel zelf is opgestapt.

Werkdruk

De winsten blijven voorlopig uit, mede omdat de fusie op erg korte termijn is doorgevoerd. Het ging te snel voor zo’n grondige operatie, stellen de bonden. “Het agentschap staat nog niet stevig op zijn benen”, zegt Ostyn. “Zo’n hervorming vergt ook investeringen. Die zijn onvoldoende gebeurd.” 

‘De kans bestaat dat de wachtlijst niet volledig is’
Kathleen De Decker, socialistische vakbond ABVV-BBTK

Bovendien viel de herstructurering net samen met de asielcrisis van 2015, waardoor de vraag naar cursussen alleen maar is toegenomen. “De structurele financiering is niet op niveau”, zegt ze.

Intussen klaagt het personeel over de hoge werkdruk. “De docenten worden ingezet om in verschillende regio’s les te geven”, zegt Kathleen De Decker van de socialistische vakbond ABVV-BBTK. “De kans bestaat dat deze wachtlijst niet volledig is. “Een aantal mensen is al gestart met een cursus Nederlands, maar kon nog geen maatschappelijke oriëntatie volgen. Zij zitten nog niet in de cijfers.” Bovendien start het Brussels Gewest vanaf volgend jaar met verplichte inburgeringscursussen. Ook dat zal de druk nog doen toenemen.

Bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) wijst de kritiek van de hand. Het budget van het agentschap is net toegenomen tegenover het begin van de legislatuur, van 35 miljoen euro in 2015 naar 43 miljoen nu. Ook stelt ze dat het agentschap 53 procent meer cursussen organiseert dan vijf jaar geleden.