Wat weten we over de schietpartij in Utrecht?

Bij een schietincident op een tram in de Nederlandse stad Utrecht zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. De vermoedelijke dader, een 37-jarige man, werd enkele uren later aangehouden. Dit weten we alvast zeker.

wle, edm, dgs
  • Om 10.45 uur opent een man het vuur op een tram. Het gaat volgens de politie om de 37-jarige Gökmen Tanis, die in Turkije geboren werd. Het voertuig bevindt zich dan op het 24 oktoberplein, een kilometer ten westen van het historisch centrum van de stad en nabij enkele belangrijke uitvalswegen. De politie spreekt al kort na het incident van ‘een eventueel terroristisch motief’.
  • De hulpdiensten zijn binnen enkele minuten ter plaatse, ook met traumahelikopters. Meerdere mensen worden overgebracht naar het universitair ziekenhuis in de stad.
  • In totaal zijn er drie doden en vijf gewonden te betreuren. Drie van de vijf gewonden verkeren nog steeds in kritische toestand. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en de Utrechtse politie hadden het eerder op de namiddag over drie doden en negen gewonden, maar de politie heeft het aantal gewonden later naar beneden bijgesteld.
  • De gemeente maakt de namen van de slachtoffers niet bekend uit respect voor de nabestaanden. Volgens de NOS zijn er een jeugdtrainer bij een Utrechtse voetbalclub en een 19-jarige vrouw onder de slachtoffers.
  • De dader kon ontkomen via een rode Renault Clio, die hij vlak voor het schietincident had gekaapt. Die auto werd om 12.40 uur teruggevonden en leidde de politie naar verdachte Gökmen Tanis, zo werd bevestigd op een persconferentie.
  • Er zijn diverse huiszoekingen uitgevoerd. 'Bij een van de huiszoekingen is een verdachte aangehouden, maar we weten nog niet of en hoe hij is betrokken bij de schietpartij', aldus de politie. Rond 23u liet de politie weten dat er nog een derde verdachte is opgepakt.
  • Net na de persconferentie, om 18.30 uur kwam de bevestiging dat ook Gökmen zelf is aangehouden.
  • Het terreuralarm in de provincie Utrecht werd na de schietpartij verhoogd naar niveau vijf, het hoogste peil. Na de aanhouding van Tanis werd het opnieuw verlaagd naar niveau vier. In de rest van het land bleef niveau vier steeds van toepassing.
  • Het stadsbestuur van Utrecht vroeg bewoners initieel om binnen te blijven, dat advies werd om 16 uur opgeheven. Scholen, crèches, de universiteit en moskeeën hadden eerder al beslist de deuren te sluiten.
  • Premier Mark Rutte zegt dat het nu absolute prioriteit is om de dader te vatten. Als het zou gaan om een terreuraanslag, dan zegt Rutte dat Nederland 'niet zal wijken voor onverdraagzaamheid. Nooit.' Op de persconferentie na de aanhouding van Tanis herhaalt Rutte dat hij het incident bestempelt als een aanslag. 'Laat ons dit niet kleiner maken dan het is.' Of er ook een terroristisch motief heeft gespeeld, moet het onderzoek uitwijzen.
  • Mensen meldden in de loop van de voormiddag ook elders in de stad schoten gehoord te hebben. Na onderzoek komt de politie tot de vaststelling dat er daar echter niets aan de hand is. Er is dus sprake van maar één schietpartij.