Een Syrisch jongetje nabij het Moria-vluchtelingenkamp op Lesbos (Archiefbeeld).
Volledig scherm
Een Syrisch jongetje nabij het Moria-vluchtelingenkamp op Lesbos (Archiefbeeld). © REUTERS

"Griekenland is een stortplaats geworden voor de mensen die de Europese Unie niet heeft kunnen beschermen”

Artsen Zonder Grenzen roept Europese leiders op om een einde te maken aan het schadelijke beleid dat vluchtelingen en migranten vasthoudt in "hotspots" op de Griekse eilanden. Alle kwetsbare mensen, vooral de kinderen, moeten onmiddellijk worden geëvacueerd naar een geschikte verblijfplaats op het Griekse vasteland of elders in de Europese Unie, klinkt het vandaag, op de derde verjaardag van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije.

12 reacties

  • Bjorn Van Audekercke

    5 jaar geleden
    Schandalig hoe de EU dit probleem zó slecht behandelt. Turkije geeft onderdak en voedsel aan meer dan 3 miljoen Syriërs, hen zie je toch niet bezwijken? Waarom kan het machtige EU dit niet?
  • Jos Spriet-Dewaele

    5 jaar geleden
    En toch blijven ze komen. Doorsturen heeft geen oplossing. Terugbrengen naar hun land als dit als veilig word bestempeld. Anderen tijdelijk opvangen tot hun land ook als veilig word bestempeld.. Als ze dan echter volledig geïntegreerd zijn (dus de taal spreken, werk hebben en bijdragen tot de sociale zekerheid) mogen ze blijven anders onherroepelijk terug. Het moet voor eens en altijd gedaan zijn met hen privileges te geven andere dan die welke de eigen inwoners van het land krijgen
  • dirk verschoore

    5 jaar geleden
    hoe wil je eisen da een land dat financieel op zijn gat ligt en slachtoffer is van een falend Europees beleid een dergelijke situatie aan kan terwijl de eigen bevolking nog steeds moet krabben om te overleven?
  • JAN krommentak

    5 jaar geleden
    Men kan het zich niet voorstellen wat deze mensen moeten doorstaan alleen waarom kijkt men altijd naar Europa deze mensen zijn geen Europeanen zij komen uit Noord Afrika daar zijn zeer rijke landen bij rijker dan Europa wat doen zij wat is hun bijdrage om het leed van hun mensen te verzachten ? waarom richten en engeos zich niet tot die leiders ?
  • Guido Everaert

    5 jaar geleden
    Had AZG ze afgezet in het land van waar ze vertrokken waren i.p.v. in Griekenland was er geen probleem geweest. In feite zijn zij en die andere ngo's die ferry spelen verantwoordelijk voor deze wantoestanden