De afkondiging van de twee wetten komt op de dag dat Rusland de vijfde verjaardag viert van de aanhechting van het Oekraïense schiereiland de Krim, iets wat door de internationale gemeenschap als annexatie wordt veroordeeld. In beeld, de Russische president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
De afkondiging van de twee wetten komt op de dag dat Rusland de vijfde verjaardag viert van de aanhechting van het Oekraïense schiereiland de Krim, iets wat door de internationale gemeenschap als annexatie wordt veroordeeld. In beeld, de Russische president Vladimir Poetin. © AP

Censuur? Poetin tekent omstreden wet tegen “fake news”

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag twee omstreden wetten gedecreteerd. Een die het de autoriteiten toelaat om internetmedia te blokkeren of te beboeten in geval van het verspreiden van "fake news”, en een andere die de "schending van de staatssymbolen" strafbaar maakt. De officiële publicatie van deze wetten, die begin maart door de Doema werden aangenomen, komt er ondanks protest van mensenrechtenactivisten, die er een risico op censuur en een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting in zien.

6 reacties

  • Gerry Cle

    5 jaar geleden
    Informatie die een bedreiging is voor de staat (politieke oppositie) wordt verboden. Schendingen van staatssymbolen (zoals de president, Doema, enz.) en gebrek aan respect voor de autoriteiten worden bestraft. De Russen zijn gek als ze deze dictator die macht geven.
  • Foexie

    5 jaar geleden
    Slimme zet. Zo kan alle kritiek geweerd worden. Ook elke waarheid.
  • Fons Casteels

    5 jaar geleden
    Ik ben echt geen Poetin-lover, maar het is wel eigenaardig: als de Amerikaanse main stream media en Facebook, Twitter en Google net hetzelfde doen met fake news, dan klinkt het "die fake news trollen moeten inderdaad geblokkeerd worden". Maar als Poetin hetzelfde doet, dan is het "censuur" en "de oppositie monddood maken".
  • Mich Vanderhoydonck

    5 jaar geleden
    Nu kan hij de oppositie gewoon opsluiten waar hij ze vroeger moest laten vergiftigen .
  • Paul De Mol

    5 jaar geleden
    Zovele westerse landen zijn al voorgegaan. En dan hebben onze media gezwegen.