Direct naar artikelinhoud
Literatuur

Johan de Boose enige Vlaming op shortlist Libris, Pfeijffer favoriet

Johan de Boose enige Vlaming op shortlist Libris, Pfeijffer favoriet
Beeld rv koen broos

Johan De Boose (°1962) is de enige Vlaamse auteur op de zeskoppige shortlist van de Libris Literatuurprijs. Hij is verrassend genomineerd voor zijn roman Het Vloekhout (De Bezige Bij), waarin hij tweeduizend jaar Europese geschiedenis vertelt aan de hand van een stuk zwervend hout.

Grote favoriet voor de prestigieuze prijs blijft wellicht Ilja Leonard Pfeijffer met het bejubelde Grand Hotel Europa. De vier andere genomineerden zijn Jan Van Aken (met de historische roman De ommegang), Rob van Essen (De goede zoon), Esther Gerritsen (De Trooster) en Bregje Hofstede (Drift). 

Juryvoorzitter Jet Bussemaker stelde bij de bekendmaking dat de jury koos voor zes romans die “de wereld in een nieuw licht tonen of ons juist confronteren met de onbegrijpelijkheid ervan. Ze schudden aan vaste denkbeelden en vertrouwde ervaringen, ze verrassen en bevrijden.” 

Verrassende afvallers zijn Peter Middendorp (Jij bent van mij), Peter Verhelst (Tegen het vergeten), Peter Terrin (Patricia) en Arnon Grunberg (Goede mannen). Wie de 50.000 euro van de Libris op zak steekt, weten we op 6 mei. Vorig jaar won Murat Isik de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige roman met Wees onzichtbaar.