Direct naar artikelinhoud
AI

België bundelt krachten om zich klaar te stomen voor de impact van artificiële intelligentie

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld), vicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip en minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld).Beeld Photo News

Als artificiële intelligentie (AI) een jobmotor moet worden, dan zullen we iedereen vertrouwd moeten maken met de term. Dat is kort door de bocht de visie van de nieuwe Belgische denktank AI 4 Belgium. En onze publieke instellingen en kmo’s moeten dringend experimenteren met AI.

Zeven op de tien Belgen geven aan dat ze al over artificiële intelligentie (AI) gehoord hebben. Maar wat de term precies inhoudt, is minder duidelijk. Zo’n vier op de tien ondervraagden melden dat ze weinig over AI weten. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Ipsos en de FOD Financiën. De afkorting AI boezemt Belgen in de eerste plaats angst in. Wat betekent het voor onze job? Wat betekent het voor onze privacy? En zal AI niet tot meer ongelijkheid leiden?

Er zijn veel vragen en weinig pasklare antwoorden. Om België klaar te stomen voor artificiële intelligentie vroegen vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld) aan een groep experts om een structureel AI-plan. Het panel, met onder anderen Pattie Maes, die aan de Amerikaanse topuniversiteit MIT het Media Lab leidt, en Luc Van Gool, specialist inzake beeldherkenning aan ETH Zürich, formuleerde verschillende aanbevelingen voor de volgende regering.

Zo pleit AI 4 Belgium voor een verantwoorde datastrategie. Die moet vorm krijgen in een robuust en hedendaags wettelijk kader. “Data is de brandstof voor ontwikkelingen binnen AI”, zei Mieke De Ketelaere, directeur customer intelligence West-Europa bij SAS, tijdens de persconferentie. “Maar tegelijkertijd moeten we over de privacy van burgers waken.”

‘Data is de brandstof voor ontwikkelingen binnen AI. Tegelijkertijd moeten we over de privacy van burgers waken’
Mieke De Ketelaere, SAS

Spierkracht

Daarnaast stelt het expertenpanel vast dat voor veel bedrijven, zeker kmo’s, de drempel om met AI aan de slag te gaan te hoog is. Het is noodzakelijk AI te demystificeren via opleidingsprogramma’s, evenementen en projecten. Er is ook dringend nood aan een nationale AI-hub, waar bedrijven ervaringen met elkaar kunnen delen. En ook publieke instellingen zouden meer ruimte en budget moeten krijgen om te experimenteren met AI-toepassingen. 

Met de strategie willen de deskundigen in de eerste plaats de onzekerheid en bezorgdheid bij burgers en bedrijven wegnemen. De Backer gelooft dat AI op die manier de jobmotor van de toekomst kan worden voor België. “Met de opkomst van 5G, IOT, robotica en artificiële intelligentie beleven we de vierde industriële revolutie. Daarin gaat het meer om hersenen en creativiteit dan om spierkracht en zweet. Dat jongeren de juiste vaardigheden aanleren is essentieel in een innovatieve, digitale kenniseconomie.”

Of AI 4 Belgium effectief het verschil zal maken in de wereldwijde race naar AI is maar de vraag. Bovendien gaat het om aanbevelingen waar de nieuwe regering mee aan de slag kan. Tot slot is het afwachten hoe de voorstellen van de experts ontvangen worden door bedrijven die effectief met AI aan de slag moeten.