Direct naar artikelinhoud
Amerikaanse verkiezingen

Democraat en mogelijke presidentskandidaat Beto O'Rourke haalt 6,1 miljoen dollar op in 24 uur

Beto O'Rourke.Beeld REUTERS

De Democraat Beto O’Rourke haalde in de eerste 24 uur het recordbedrag van 6,1 miljoen dollar op (5,4 miljoen euro), nadat hij vorige week aankondigde mee te dingen naar de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Dat liet zijn campagneteam maandag weten.

De afgevaardigde uit Texas, die op 14 maart zijn kandidatuur bevestigde, heeft binnen de 24 uur een bedrag van 6,1 miljoen dollar opgehaald via het internet. O’Rourke overtreft daarmee Bernie Sanders, de senator uit Vermont, die 5,9 miljoen dollar (5,2 miljoen euro) had opgehaald in één dag.

De 46-jarige uit El Paso heeft beloofd om, net als veel andere Democratische presidentskandidaten, geen donaties te accepteren van bedrijven en campagnegroepen die geld inzamelen om een kandidaat te steunen.

Lees ook

Lees ook
Beeld AP

Deze Texaanse ex-punker wil de nieuwe Obama worden.

“In slechts 24 uur kwamen Amerikanen in dit land bij elkaar om te bewijzen dat het mogelijk is om een echte grassrootscampagne te voeren: een campagne van ons allemaal en voor ons allemaal die geen antwoord geeft aan de PAC’s (Political Action Committee), bedrijven en speciale belangen, maar aan de mensen”, zei O’Rourke in een verklaring.

Rijzende ster

De Texaan haalde in de herfst van 2018 nog 79 miljoen dollar op voor zijn campagne tegen de Republikeinse Ted Cruz voor een zetel in de Senaat. Hij werd uiteindelijk verslagen maar zijn vurige campagne bleef niet onopgemerkt. Hij werd al snel aanzien als de rijzende ster bij de Democraten.

Een paar uur na het aankondigen van zijn wens om Donald Trump uit het Witte Huis te verdrijven, was Beto O’Rourke al op roadtrip vertrokken door vier staten in het Midwesten. Het gaat over Iowa, Wisconsin, Michigan en Ohio, staten die tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 en 2012 voor Barack Obama kozen, maar in 2016 voor Republikein Donald Trump verkozen.