Algerijnse president kondigt grondwettelijke hervormingen aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft maandag grote grondwettelijke hervormingen en een nieuw politiek systeem beloofd. Tegelijk houdt hij vast aan zijn gecontesteerde plan om na het einde van zijn mandaat in april aan de macht te blijven. In een boodschap aan het volk zei Bouteflika dat binnenkort een nationale conferentie gehouden wordt, die een nieuwe grondwet moet opstellen. "De conferentie zal resolute beslissingen nemen die de omwenteling die de bevolking vraagt zullen verzekeren", klonk het.

"De omwenteling wordt bereikt via een uitgebreide en diepgaande verbetering van de grondwet, die de weg vrij zal maken voor een nieuw verkiezingsproces dat start met presidentsverkiezingen die een nieuwe president zullen brengen", zei hij. "De nieuwe grondwet wordt in een referendum voorgelegd", voegde hij toe.

De 82-jarige leider beloofde in de komende tijd ook economische hervormingen, dat Algerije zou "bevrijden van de afhankelijkheid van olie-inkomsten".

Vorige week gaf Bouteflika dan toch toe aan de grootschalige straatprotesten tegen zijn plannen voor een vijfde ambtstermijn. Hij kondigde ook een uitstel van onbepaalde duur aan van de presidentsverkiezingen, die oorspronkelijk gepland waren voor 18 april. Maar de manifestanten zagen dit als een poging van Bouteflika om zijn heerschappij te verlengen.

Zondag startte de pas aangeduide premier Noureddine Bedoui gesprekken voor de vorming van een nieuwe regering.

bron: Belga