Direct naar artikelinhoud
Burn-out

Eén op 6 werkende Vlamingen heeft risico op burn-out of kampt ermee

Eén op 6 werkende Vlamingen heeft risico op burn-out of kampt ermee
Beeld Thinkstock

Circa 17 procent van de werkende Vlamingen kampt met burn-outklachten of loopt er risico op. 7,6 procent is meer dan waarschijnlijk reeds opgebrand en 9,5 procent zit in de gevarenzone. In totaal gaat het om 460.000 werknemers. Dat blijkt uit een bevraging van 1.500 werkende Vlamingen door de onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie van de KU Leuven.

Het type beroep, het opleidingsniveau en de leeftijd zijn de grootste factoren die het risico op burn-out beïnvloeden. Zo hebben administratief bedienden en arbeiders er vaker mee te kampe,. Dat is eveneens het geval met werknemers in het hogere middenkader, mensen met een lager opleidingsniveau en 18-34-jarigen. 

"De kern van het probleem ligt echter bij de aard van het werk zelf. Mensen lopen meer kans op burn-out wanneer de eisen op het werk te hoog liggen en er te weinig hulpbronnen zijn om met die belasting om te gaan", aldus arbeidspsycholoog Hans De Witte (KU Leuven).

De gebruikte vragenlijst "Burnout Assesment Tool" (BAT) kan volgens de onderzoekers niet alleen gebruikt worden om burn-out vast te stellen, maar ook voor preventie en begeleiding. "Hulpverleners kunnen de vragenlijst gebruiken om te zien of een behandeling aanslaat. Zo kunnen ze ook beter inschatten of een burn-outpatiënt klaar is om weer aan het werk te gaan", aldus doctoraatsstudent Steffie Desart. De onderzoekers hopen de nieuwe meetwijze ook internationaal op de kaart te kunnen zetten.