© BELGAIMAGE

Alweer een auto ontploft in Antwerpen: Bart De Wever viseert “yogasnuivers”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat de druggebruikers mee verantwoordelijk zijn voor het geweld in zijn stad. Dat zegt hij op Radio 1 naar aanleiding van alweer een ontplofte auto dinsdagochtend, de zevende in drie weken tijd. De Wever noemde het “yogasnuivers” die mee “een criminele keten in stand houden”.

mvdr,soge,lmas

Lees ook. Opnieuw ontploffing in Antwerpen-Noord: auto brandt uit in Biekorfstraat

Vandaag ontplofte voor de zoveelste keer op korte tijd een auto in Antwerpen, en alweer in de buurt van het Park Spoor Noord. Wie erachter zit, waarom die een granaat onder de auto smeet en wat in godsnaam de bedoeling is, weet nog altijd niemand. Een oorlog tussen drugsclans dat staat zo goed als vast.

De Wever beseft dat het geweld in de marge van de drugsoorlog in zijn stad “niet snel zal verdwijnen”. Dus pakt hij uit met een aantal tijdelijke maatregelen om Antwerpen-Noord weer leefbaar te maken. “Het is mijn taak als burgemeester om maatregelen te nemen. Hopelijk kunnen deze maatregelen tot arrestaties leiden.” Concreet gaat het om systematische identiteitscontroles, extra camerabeveiliging en meer toezicht van agenten in uniform en in burger. “Systematische controles betekent dat de politie niet moet motiveren waarom ze controleren. Ze mogen alles en iedereen controleren die zich in zo’n wijk begeeft. En dat zal voor sommige plaatsen ook het geval zijn.”

Doordeweeks gezond, in het weekend een lijn

Tegelijkertijd haalt de burgemeester hard uit naar de druggebruikers in de stad. “Wie drugs gebruikt, is wel degelijk moreel mee verantwoordelijk voor criminaliteit en geweld.” In De Wereld Vandaag op Radio 1 haalde hij hard uit naar de zogenaamde “yogasnuivers”. “Ik erger mij rot aan mensen die opkomen voor luchtkwaliteit, aan de yogasnuivers die er blijkbaar geen enkele moeite mee hebben dat ze een criminele keten in gang houden”, klonk het.

De Wever haalde zijn inspiratie voor die term in Nederland, waar het in april vorig jaar voor het eerst werd gebruikt. Bedoeld wordt de twintigers en dertigers die doordeweeks erg gezond leven met yoga, smoothies en fitness, maar er geen problemen mee hebben in het weekend uit te gaan op drugs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer