Europees president Donald Tusk.
Volledig scherm
Europees president Donald Tusk. © AP

Donald Tusk: “Britten krijgen alleen uitstel als ze brexitdeal goedkeuren”

De Britse premier Theresa May heeft de 27 lidstaten van de EU vandaag officieel om uitstel van de brexit gevraagd tot 30 juni. Ze deed dat verzoek in een brief aan EU-president Donald Tusk, zo zei ze in het parlement. Maar haar verzoek stuit op verzet in Brussel. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie kan een kort uitstel niet langer dan tot 23 mei duren. En Donald Tusk liet verstaan dat er sowieso alleen sprake kan zijn van een uitstel als de Britten de deal die May eind vorig jaar met Europa sloot, goedkeuren in het Lagerhuis.

90 reacties

  • Henri Troyat

    5 jaar geleden
    Geloof me, de EU heeft het UK harder nodig dan omgekeerd. Zij zijn als de dood dat de Britten eruit stappen en het dan nadien beter zullen doen dan verwacht. Doos van Pandora gaat dan open en andere landen zullen dan ongetwijfeld volgen.
  • Marleen Mortelmans

    5 jaar geleden
    Wanneer gaat het nu eens tot mevrouw May doordringen dat de EU geen aanpassingen aan het huidige akkoord, noch een verlenging van de termijn wenst. Me dunkt dat 2 jaar moet volstaan om dit te regelen. De Engelsen zijn echt heel arrogant: ze willen de deal niet maar ook geen harde Brexit en Europa moet zich dan maar voegen. Ik dacht het niet. GB get real and make up your mind, take your losses. Ze moeten zich maar eens realiseren dat ze de consequenties van hun beslissingen moeten aanvaarden.
  • André Van Laethem

    5 jaar geleden
    Eu heeft al lang beslist. Het mag niet lukken voor de Britten anders volgen nog landen. En dat zien er hier precies nog niet veel.
  • Pierre De Bie

    5 jaar geleden
    Toegeven betekend dat Europa de knecht en kolonie is van Engeland. Toegeven is een teken van zwakte en lafheid en zijn al die duizenden die er hun zakken vullen niet waard dat ze leven, maar enkel om hun eugen bekommerd zijn.
  • LUC HUON

    5 jaar geleden
    De vrees van de EU is dat de bevolking na de Brexit , hard, zacht of met driedubbele salto, gaat ondervinden dat er eigenlijk weinig veranderd is en zo het ganse systeem in vraag stelt.