Het is al jaren bekend dat de Pakistaanse Abdul Qadir Khan zijn kennis voor de bouw van de Pakistaanse kernbom in België en Nederland vergaarde. Nu pas erkent het Comité I dat onze Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst zijn spionage volledig gemist heeft.
Volledig scherm
PREMIUM
Het is al jaren bekend dat de Pakistaanse Abdul Qadir Khan zijn kennis voor de bouw van de Pakistaanse kernbom in België en Nederland vergaarde. Nu pas erkent het Comité I dat onze Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst zijn spionage volledig gemist heeft. © AFP

‘Vader van de Pakistaanse atoombom’ kon zijn kennis ongestoord in België komen opdoen

Een vertrouwelijk onderzoek van het Comité I leert dat de Belgische inlichtingendiensten geen flauw benul hadden van wat wetenschapper Abdul Qadir Khan in de jaren 70 in ons land uitspookte. Khan werd de vader van de Pakistaanse kernbom, dankzij kennis die hij vergaarde via de Leuvense professor Martin Brabers. De Staatsveiligheid interviewde Brabers slechts één keer, in 1994. ‘Hallucinant.’

9 reacties

  • Hendrik Goris

    4 jaar geleden
    Pakistaanse "studenten" die geen woord begrepen omdat ze enkel Pakistaans spraken, deden een hele dag niets anders dan fotocopies nemen. Iedereen in het SCK in Mol wist dat, de directie wist het -aangezien ze van iedereen daarover vragen kregen- en ook de verantwoordelijke minister moet het dus geweten hebben.
  • Jonas Buyle

    5 jaar geleden
    Dat is volgens mij allemaal bewust gebeurd, Rusland had na WO2 ook direct een A-bomb, dankzij Amerikanen die vonden dat Rusland ook een wereldmacht mocht zijn. En zo heeft Pakistan nu ook kernwapens, dankzij de rode academici van de jaren 70 uit Belgie. En wa gebeurd er nu op dit momnt?
  • Jef Heffens

    5 jaar geleden
    De naïviteit van onze hooggeschoolde professoren is zonder weerga.
  • Michel Jacobs

    5 jaar geleden
    Indertijd wist iederéén in Leuven dat die Pakistaanse studenten hier niet waren om friet te leren bakken. Ik gaf toen karate les in het sportkot en je hoorde van andere studenten niets anders dan dat de Pakistani alleen geïnteresseerd waren in het centrum voor kernenergie te Mol, nucleaire fysica , enz...Pakistan's nucleaire ambities verschenen toen ook regelmatig in de pers. En niemand wist van iets? Hahaha, dat is écht de beste Belgenmop deze week. Alleen: het klopt niet.
  • Sandra Van Heyste

    5 jaar geleden
    De onwaarschijnlijke naïviteit van onze beleidsmensen is walgelijk. Ze denken als kruideniers.