Direct naar artikelinhoud
Italië

Chauffeur kaapt schoolbus vol kinderen en steekt voertuig in brand: passagiers kunnen net op tijd ontsnappen

De bus brandde volledig uit.Beeld EPA

In Milaan heeft een 47-jarige buschauffeur een schoolbus met een vijftigtal kinderen gekaapt en het voertuig vervolgens in brand gestoken. Volgens de eerste berichten werden twaalf kinderen en twee volwassenen naar het ziekenhuis gebracht maar zijn ze niet ernstig gewond. 

De chauffeur was met een vijftigtal kinderen na een uitstap terug op weg naar school toen hij plots een andere weg nam. Hij zou de kinderen aan boord hebben verteld dat ze naar Linate reden, een internationale luchthaven in Milaan, en voegde eraan toe: “Niemand komt hier levend uit.”

Minstens één leerling op de bus slaagde er daarna in om zijn ouders in te lichten via zijn smartphone. De ouders waarschuwden op hun beurt de politie, die blokkades opwierp op de route naar de luchthaven.

Volgens politiecommissaris Luca De Marchis werd de bus net buiten Milaan tegengehouden, na een rit van ongeveer veertig minuten. Op het moment dat de bus een eerste keer tot stilstand kwam, kon een deel van de kinderen al ontsnappen. De chauffeur probeerde te vluchten, maar reed zich uiteindelijk klem tegen de vangrail. Terwijl de agenten de achterdeur van de bus openbraken om de overgebleven passagiers te evacueren, stak hij het voertuig in brand.

De kinderen konden snel ontsnappen door de achterdeur en kwamen er zonder ernstige verwondingen vanaf. Twaalf kinderen en twee volwassenen werden na afloop nog naar het ziekenhuis gebracht, vooral voor builen en schrammen. Ook de chauffeur zelf kon tijdig uitstappen. De bus werd volledig vernield door de vlammen.

Migratie

De chauffeur werd meteen na het incident gearresteerd. Het zou gaan om een 47-jarige man uit Cremona die al jarenlang met de bus reed, volgens Sky TG24. Aan nieuwsagentschap Ansa vertelde een leerkracht van de school dat de man wilde protesteren tegen het migratiebeleid in Italië. “De doden in het Middellandse Zeegebied moeten stoppen”, riep de chauffeur volgens getuigen toen hij werd ingerekend.

Volgens schattingen van de VN verdronken of verdwenen in 2018 bijna 2.300 vluchtelingen in een poging om Europa te bereiken.