Direct naar artikelinhoud
Brexit

May wijst parlement met de vinger over brexit: “Zegt enkel wat het niet wil”

Brits premier May schuift de schuld in de schoenen van het parlement.Beeld AFP

De Britse premier Theresa May wil de brexit niet verder uitstellen dan 30 juni, en ze wil evenmin weten van nieuwe Britse verkiezingen. Haar speech leek vooral bedoeld om de schuld voor het uitstel in de schoenen van de Britse parlementsleden te schuiven, die “er alles aan gedaan hebben om geen keuze te moeten maken”.

“Jullie zijn het zat”, richtte May zich in haar toespraak tot het Britse volk. “Jullie willen dat dit achter de rug is. Ik ben het met jullie eens.”  May legt de bal in het kamp van de parlementsleden. “Het is tijd dat het parlement zich uitspreekt over de brexit en dit achter zich laat. Willen ze zich achter het akkoord scharen? Willen ze de EU verlaten zonder akkoord, of willen ze de EU helemaal niet verlaten? Het parlement heeft er alles aan gedaan om geen keuze te moeten maken. Het zegt enkel wat het niet wil.”

De premier gaf nog aan dat ze zelf niet bereid is de brexit nog uit te stellen tot voorbij 30 juni. “Sommigen zeggen dat ik een verkeerde keuze maak, en dat ik om langer uitstel moet vragen om politici meer tijd te geven om te discussiëren over de manier waarop we verder moeten gaan. Maar dat betekent de organisatie van Europese verkiezingen. En welke boodschap zou dat uitsturen? En hoe bitter en verdelend zou die campagne zijn, op een moment dat het land dringen nood heeft aan vereniging.”

Ook een tweede referendum is geen optie, zei ze. “We hebben u de vraag gesteld en u heeft geantwoord, u wil nu dat we er werk van maken en ik ben vastberaden dat te doen.”