Belgen voelen zich steeds minder gelukkig: “Maar we kunnen er iets aan doen”

© Hollandse Hoogte / David Rozing

We zijn maar matig gelukkig. De Belg geeft zijn geluk een gemiddelde score van 6,5 op 10, zo blijkt uit de finale resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent, die woensdag bekendgemaakt werden. Het meest bepalend voor ons geluk zijn onze gezondheid, onze financiële situatie en - aan kop - onze sociale relaties. En daar gaan we maar met de hakken over de sloot.

Jesse Van Regenmortel

Net geen 5,8 op 10 geven we ons sociaal welzijn in ons privéleven. Meer: een derde van de Belgen buist zichzelf op dat vlak. We voelen ons eenzaam, gaan gebukt onder te hoge verwachtingen en hebben het gevoel dat we niet onszelf kunnen zijn. En laat nu net dat sociaal welzijn, samen met de kwaliteit van de relaties met onze vrienden, buren en familieleden, de meest bepalende factor voor ons geluk zijn.

Verder zijn vooral gezondheid (waar we 6,8 op 10 scoren) en onze financiële situatie (met 6,1 op 10) van belang, naast de relatie met onze partner, onze dagelijkse hoofdactiviteit en onze woonomstandigheden. Vraag de Belg om zijn algemeen geluksniveau op een schaal van 1 tot 10, en hij landt op een gemiddelde van 6,5. Dat zijn de belangrijkste conclusies die naar voren komen uit het Nationaal Geluksonderzoek, dat de afgelopen twee jaar liep. Daarbij werden 1.600 Belgen uitgebreid gevraagd naar wat hen gelukkig maakt. De finale resultaten daarvan werden woensdag bekendgemaakt.

Eerlijker?

Die scores zijn niet top. Temeer als je weet dat we in eerdere internationale onderzoeken, die peilden naar ons geluk, vlotjes een 7,5 haalden. Hoofdonderzoeker Lieven Annemans, professor gezondheidseconomie aan de Gentse universiteit en titularis van de NN Leerstoel, vermoedt dat dat verschil te maken heeft met de onderzoeksmethode. “In die eerdere onderzoeken komt een interviewer aan huis. Onze vragenlijst was volstrekt anoniem, waardoor mensen eerlijker antwoorden.”

Woensdag 20 maart 2019, de Internationale Dag van het Geluk, werden overigens ook de resultaten bekendgemaakt van het World Happiness Report. Daarin komt Finland als het gelukkigste land naar voren. België zakt van de zestiende naar de achttiende plek. Zelfde signaal dus als in het Nationaal Geluksonderzoek: wij Belgen zijn niet geweldig gelukkig.

“We kunnen iets doen”

Maar Annemans is positief. “Ons geluk wordt voor veertig procent bepaald door onze aangeboren aanleg om al of niet gelukkige mensen te worden. Maar dat wil ook zeggen dat zestig procent van ons geluk maakbaar is, en dat is goed nieuws. Niet maakbaar in de zin dat je gelukkig zal worden wanneer je maar hard genoeg streeft naar het Grote Geluk. Wel in de zin dat je die factoren die van invloed zijn op je geluksniveau kan detecteren en er vervolgens aan kan werken.”

“Het is evident dat je niet geweldig gelukkig bent als je geen vrienden hebt, je gezondheid niet oké is en je weinig centen hebt. Maar we kunnen daar iets aan doen, op drie niveaus. Wat kan het beleid doen, wat kunnen we voor elkaar doen en wat kunnen we voor onszelf doen?” Om dat te bewerkstelligen, formuleren Annemans en zijn team tien aanbevelingen:

Wat het beleid kan doen:

  • 1. Zorg voor een meer rechtvaardige financiële situatie
  • 2. Investeer meer in gezondheid
  • 3. Leg een basis aan voor betere sociale relaties
  • 4. Investeer in sociaal welzijn op het werk
  • 5. Zorg voor financiële geletterdheid
  • 6. Bevorder de stressbestendigheid
  • 7. Bevorder sociale relaties van kinds af aan
  • 8. Betere indeling van onze vrije tijd
  • 9. Gezond leven
  • 10. Ons brein trainen
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen