Direct naar artikelinhoud
Zindelijkheidstraining

Kinderen moeten vanaf nu 'Plaspoort' tonen

Tegenwoordig zijn kinderen zo’n 3 à 18 maanden later zindelijk dan in de jaren 60.Beeld Thinkstock

Het Vlaamse agentschap Kind en Gezin wil ouders, grootouders, kinderopvang en kleuterschool aanmoedigen tot dezelfde aanpak om een kind zindelijk te maken. Dat doet het met de zogeheten Plaspoort.

Het Plaspoort is een boekje met een stappenplan en praktische tips bij het zindelijkheidsproces. Ouders, grootouders, de kinderopvang, de kleuterschool: iedereen betrokken bij de opvoeding van het kind, vormt samen het “plasteam”. Zij kunnen grote en kleine boodschappen kwijt in het Plaspoort, zodat iedereen hetzelfde plan volgt en op de hoogte is van de vorderingen.

"Jonge kinderen hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid", zegt Nele Wouters, woordvoerder van Kind en Gezin. "Verschillende opvoeders hebben een andere zindelijkheidsaanpak en dat kan het proces vertragen."

‘Jonge kinderen hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid’
Nele Wouters, Kind en Gezin

Onderzoek toont aan dat kleuters vandaag 3 tot 18 maanden later zindelijk zijn dan 40 jaar geleden. Dat komt onder meer door betere luiers die zorgen voor 'een droog gevoel', maar er is ook de onzekerheid van de ouders, onder andere door een veelheid aan tegenstrijdige informatie. Het boekje is al verdeeld aan de 7.000 kinderopvanginitiatieven in Vlaanderen, maar iedereen kan gratis een Plaspoort aanvragen.