Direct naar artikelinhoud
Loonakkoord

Eerste groen licht voor loonakkoord

ACV Metea keurt het loonakkoord goed. Vraag is wat ACV en de andere vakbonden volgende week doen.Beeld BELGA

ACV Metea, de christelijke metaal- en textielvakbond, zet het licht op groen voor het loonakkoord. “De maatregelen over brugpensioen en de landingsbanen geven de doorslag.”

De vakbond keurde het ontwerp van interprofessioneel akkoord met twee derde van de stemmen goed. "Er was groot ongenoegen over de afgesproken marge voor loonopslag van 1,1 procent", zegt voorzitter William Van Erdeghem. "Die is veel te laag. Toch hebben de leden dit goedgekeurd. Ze beseffen dat als dit akkoord wordt verworpen, er in de kleine bedrijven allicht geen enkele opslag mogelijk zal zijn."

‘De leden beseffen dat als dit akkoord wordt verworpen, er in de kleine bedrijven allicht geen enkele opslag mogelijk zal zijn’
William Van Erdeghem, voorzitter ACV Metea

Maar vooral de versoepeling van de regels voor brugpensioen en landingsbanen - voor wie op het einde van zijn carrière minder wil werken - heeft de militanten overtuigd. De regering had de leeftijdsgrens opgetrokken, maar de bonden en werkgevers draaiden die beslissing terug. Vorige maand kwamen beide tot een groot sociaal akkoord met onder meer afspraken over de lonen voor de komende twee jaar. Nu is het aan de achterban om het akkoord goed te keuren.

Het 'ja' van de christelijke metaal- en textielcentrale is een eerste aanwijzing over hoe de christelijke vakbond zal stemmen. Heel wat afdelingen van de socialistische vakbond lieten zich al kritisch uit. De Algemene Centrale, de grootste arbeiderscentrale binnen het ABVV, verwierp het akkoord.

Dinsdag moet duidelijk worden hoe ACV, ABVV en ACLVB zullen stemmen. Als ze het akkoord verwerpen, is de regering aan zet. Terwijl CD&V en MR het akkoord willen uitvoeren, vindt Open Vld het onaanvaardbaar dat er wordt gemorreld aan de regels van het brugpensioen.