Direct naar artikelinhoud
Aanslagen 22 maart

Ingrediënten voor bom zoals gebruikt bij aanslagen 22 maart nog vrij te koop

De drie presentatoren van Factcheckers ontdekten dat een bom maken met huishoudproducten ook vandaag nog steeds kan.Beeld © Sofie Silbermann / VRT

Een bom maken met huishoudproducten kan vandaag nog steeds. Dat bleek gisterenavond in de uitzending van Factcheckers op Eén. De springstof TATP die gebruikt werd op 22 maart 2016, was gemaakt op basis van huishoudproducten zoals aceton. De terroristen kochten toen grote hoeveelheden in een doe-het-zelfzaak aan het Brusselse Zuidstation.

Zou dit vandaag nog kunnen? Dat vroegen de presentatoren van Factcheckers zich af. Jan Van Looveren, Thomas Vanderveken en Britt Van Marsenille trokken naar drogisterijen doe-het-zelfzaken in Vlaanderen en passeerden de kassa met grote hoeveelheden of te hoge concentraties van deze producten. Het recept om de explosieven te maken vonden zij online.

In principe moeten winkeliers verdachte aankopen van deze chemische stoffen melden aan de politie. De meldingsplicht maakt het de handelaars niet eenvoudig. Er bestaat een lijst met de verdachte producten en de verdachte hoeveelheid, maar die is moeilijk te vinden op de site van de FOD Economie. Ook het contactpunt van de federale politie bleek wekenlang onbereikbaar. Dat nummer zou inmiddels weer actief zijn.