© Sven Dillen

Bewakers ingeschakeld voor opvang daklozen

De stad Hasselt schakelt voor de winteropvang van daklozen in de gemeente de zorgtak van bewakingsfirma G4S in. Onbegrijpelijk, vindt PVDA. “Een bewakingsfirma kunnen we toch niet verantwoordelijk stellen voor de zorg van kwetsbare groepen”, zegt Kim De Witte. “G4S zorgt er alleen voor dat daklozen in veilige omstandigheden kunnen overnachten”, reageert OCMW-secretaris Peter Vanaken.

Dirk JACOBS

Op 7 november gaat de winteropvang voor daklozen in Hasselt van start. De stad doet daarvoor beroep op G4S Care NV, de zorgtak van de commerciële bewakingsmultinational G4S. Zij bewaken de ‘moeilijkste’ gevallen, een achttal daklozen die niet in de reguliere CAW-vestigingen wil of mag verblijven. “Maar de zorg voor kwetsbare groepen in de samenleving laat je toch niet over aan een commerciële organisatie die als doel heeft winst te maken?”, zegt Kim De Witte van PVDA Hasselt.

“Zeker niet aan een bedrijf met een bedenkelijke reputatie op vlak van mensenrechten. De daklozenopvang in Hasselt wordt nu al enkele jaren uitgebaat door het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), een non-profitorganisatie met zeer veel ervaring in de opvang en begeleiding van kwetsbare groepen in onze samenleving. De stad zegt belang te hechten aan ervaring, maar kiest nu toch voor G4S. Het personeel van dat bedrijf heeft nauwelijks ervaring met de opvang van daklozen en is er niet voor opgeleid. Door deze beslissing wordt de zorg om onze medemens ontmenselijkt. G4S organiseert echt geen daklozenopvang uit menslievendheid. Bovendien is het een bewakingsfirma, die onder andere gevangenissen bewaakt. Wij vragen uitdrukkelijk aan de stad Hasselt om op haar stappen terug te komen. Daarnaast vragen wij een permanente en structurele oplossing voor de winteropvang voor daklozen. Het is elk jaar winter, dat weten de verantwoordelijke politici toch ook? Waarom dan telkens weer met geïmproviseerde noodoplossingen komen.”

Nuance

“Het verhaal verdient toch flink wat nuancering”, zeggen zowel OCMW-secretaris Peter Vanaken als burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). “Zoals altijd is CAW onze partner in de winteropvang, maar omdat zij zich onder meer ook op gezinnen richten, kan niet iedereen daar terecht. Mensen met verslavingsproblemen, bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er ook enkele daklozen die niet meer in CAW-vestigingen binnen mogen omdat ze al voor problemen gezorgd hebben. En dan zijn er ook nog enkelingen die er gewoon niet binnen willen. Voor hen hebben we nu een huis klaargemaakt waarin zij ’s nachts een bed vinden. We schatten dat het om een achttal mensen gaat. In dat huis garandeert G4S dat zij er een rustige nacht kunnen doorbrengen. Overdag moeten ze dan bijvoorbeeld richting Café Anoniem (een ontmoetingsplek voor dak- en kanslozen, red.). Als er zich ’s nachts een probleem voordoet, blijven het CAW en OCMW instaan voor de hulpverlening”, zegt Vanaken nog. “Dat is dus geenszins de taak van G4S. Zij zorgen voor de veiligheid van de mensen die er komen slapen. En wij vinden niet dat we die mensen op straat moeten achterlaten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer