Een van oudste hoedenzaken in België stopt ermee: “Mijn verstand zegt dat het moet, mijn hart niet”

© lvi

Nadine Vandenhove, van de hoeden- en pettenzaak Huis Vandenhove in Melle, houdt er binnenkort mee op. Daarmee verdwijnt een handelszaak van meer dan honderd jaar oud. “Het afscheid valt me emotioneel zwaar”, zegt ze. “Het is een traditie die zal verdwijnen.”

Lieven Van Imschoot

In 1910 vestigde Rémi Van Den Hove zich als kleermaker in het pand op de Brusselsesteenweg. Hij verkocht er ook al hoeden en petten. In 1992 nam Nadine Vandenhove de chapellerie over van haar moeder. “Zij heeft de gouden jaren 60 en 70 gekend. Iedereen droeg toen een hoofddeksel; de rijkere klasse een hoed, de minder gegoeden een pet. Iemand de een hoed droeg, werd doorgaans voorgelaten.”

“In de daaropvolgende jaren ging bergaf met de hoeden en petten. Hoeden waren niet meer in de mode, de jeugd droeg dat niet meer. Ik vind nochtans dat je outfit pas afgewerkt is als je een hoed draagt. Als ik ergens naartoe ga, bijvoorbeeld naar de Gentse Feesten, kijk ik niet naar de kleding van de mensen maar naar de hoofddeksels. Ik kan daar echt van genieten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen