Daniël Termont na zijn ‘moeilijkste jaar’: “Liever straten vol buurtwerkers dan vol militairen”

© fvv

Nog één keer wil Daniël Termont (SP.A) praten. Na de Optimacommissie. Na “het moeilijkste politieke jaar van mijn leven”. Over de toekomst, over zijn laatste twee jaar. Een nieuw “sociaal veiligheidsplan” en een nieuw circulatieplan liggen klaar. “De hefboom voor een nieuw soort samenleving. Ik overdrijf niet.” Daarna zwijgt hij. “Ik ga me niet verlagen tot het niveau van mijnheer Bracke en de oppositie.”

karel van keymeulen en Bert Staes

Darmkanker overwinnen en de Optima-affaire uitzweten. Daniël Termont (63) is het voorbije anderhalve jaar diep moeten gaan, dieper dan hij ooit moest. Maar hij werkt weer alsof er niets gebeurd is. Mailtjes beantwoorden, twitteren, speeches geven ... “Het is misschien wel drukker dan voordien.”

De storm rond de Optima-affaire is achter de rug. “Een klein accident de parcours. De stad is niet stilgevallen. We zijn weer weg, nu.” Twee jaar rustig uitbollen naar 2018, wanneer hij de sjerp doorgeeft, is niet de stijl-Termont. De Gentse burgemeester kwam deze week meteen met goed nieuws, zal dit najaar wellicht voorzitter worden van het invloedrijke netwerk Eurocities en wil zijn kartel naar een tweede bestuursperiode leiden. Daniël Termont is terug.

Hoe gaat het met u, mijnheer de burgemeester?

“Zeer goed, zie ik er slecht uit misschien?” (lacht)

Neen, maar het zijn toch slopende maanden geweest. Hoe is het met uw gezondheid?

“Heel goed, dankuwel. Alle onderzoeken zijn negatief. Er zijn geen uitzaaiingen. Ik moet dat nog een tijd ondergaan. Pas na vijf jaar kan je genezen worden verklaard.”

Zit hier een gekwetste Daniël ­Termont?

“Neen, ik ben strijdbaar. Ik heb geen slapeloze nachten gehad. Omdat ik wist dat er niets was. Ik hoefde me geen zorgen te maken. Nu willen we de laatste twee jaar nog bewijzen wat we kunnen.”

De heisa moet toch hebben ­gewogen op u?

“Het was zwaar. Je wordt daar permanent mee geconfronteerd. Mijn ­oude moeder vroeg me wat er aan de hand was. Overal waar ik kwam, spraken ze me erover aan. Niet aangenaam.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen