© REUTERS

Canada tekent CETA-akkoord zondag in Brussel

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft zaterdagmorgen zijn handtekening gezet onder het Belgische akkoord voor CETA. Zondag vindt dan de Europees-Canadese top waarop het handelsverdrag tussen de twee mogendheden ondertekend wordt.

Reynders ondertekende om 11 uur het Belgische akkoord voor CETA. Dat gebeurde in aanwezigheid van Cecilia Malmström (Europees commissaris voor Handel), Mauro Petriccione (hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie), Olivier Nicoloff (ambassadeur van Canada), en Jean-Pierre Tanghe (voorzitter van CanCham BeLux).

Na de goedkeuring op regionaal niveau, werd afgelopen donderdag dan een intra-Belgisch akkoord afgesloten. Hierdoor kon minister Reynders, als vertegenwoordiger van België, nu zijn handtekening zetten.

Tusk: ‘Mission accomplished!’

Zondag vindt dan de Europees-Canadese top plaats in Brussel. “Mission accomplished! Net overeengekomen met (de Canadese) premier Justin Trudeau om zondag een EU-Canada top te houden”, verklaarde Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk gisteravond op Twitter.

Ook de Canadese premier is tevreden over de ondertekening. “Ik heb net gesproken met Europees president Tusk. De Canada-EU-top vindt zondag plaats. Dat is zeer goed nieuws, ik kijk ernaar uit daar aanwezig te zijn”, schrijft hij op Twitter. Hij bedankte ook de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland, voor haar “kennis en toewijding in de onderhandelingen om tot een akkoord te komen om de Canadese middenklasse te doen groeien en onze economie te versterken”.

Trudeau zal zaterdag om 19 uur (zondag om 01.00 uur Belgische tijd) naar Brussel vliegen om het vrijhandelsakkoord te ondertekenen, zegt zijn kabinet nog. Minister Freeland zal hem vergezellen, en ook de minister-president van de provincie Québec, die al in Brussel is, zal de Canadese delegatie vervoegen. “Ik ben blij dat ik Justin Trudeau zal vergezellen op de Canada-EU-top om CETA te ondertekenen, een historisch en progressief handelsakkoord”, tweette Freeland, die vorige week in Namen nog met de tranen in de ogen moest vaststellen dat de Europeanen niet in staat bleken een akkoord te sluiten.

Na de ondertekening van CETA door de leiders van Canada en de Europese Unie moet ook het Europees Parlement zich uitspreken. Nadien kan het Europese luik van het handelsverdrag reeds voorlopig in werking treden, waarna de parlementen in de 28 EU-lidstaten het verdrag nog moeten ratificeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer