© REUTERS

EK-KWALIFICATIES. Rusland zet Kazachstan met de voeten op de grond, Kroatië onderuit tegen Hongarije

Rusland heeft Kazachstan met de voeten op de grond gezet in de EK-kwalificatiegroep van de Rode Duivels. De Kazachen hadden Schotland met 3-0 verrast op de eerste speeldag, maar kregen van Rusland een droge 0-4 om de oren. Daardoor zijn de Rode Duivels alleen leider in groep I, na hun zege tegen Cyprus.

wic, blg

Na 19 minuten opende Denis Cheryshev het doelpuntenfestival voor de bezoekers met een volley in de kleine rechthoek. Vlak voor het rustsignaal poogde Ilzat Akhmetov de score te verdubbelen, eveneens met een volley, maar deze keer stond de Kazachse doelman pal. Op slag van rust viel de onvermijdelijke 0-2 dan toch; opnieuw was Cheryshev de auteur, geholpen door lamentabel verdedigen van de Kazachse defensie.

Zeven minuten na de pauze mocht een vrijstaande Artem Dzyuba zomaar een voorzet binnen tikken, tien minuten later hielp de thuisploeg een handje bij de 0-4: Abzal Beysebekov zette zijn voet in de baan van een schot en lobde zo zijn eigen doelman. De Russen waren voldaan en lieten de teugels vieren. Rusland komt zo gelijk met Kazachstan en Cyprus. De Rode Duivels zijn na hun zege alleen leider met 6 op 6.

Ook Schotland pakt eerste drie punten

Ook Schotland pakte zijn eerste driepunter. In het San Marino Stadium opende Kenny McLean al na vier minuten de score voor de Schotten met een rake kopbal. De troepen van bondscoach Alex McLeish controleerden de partij, maar konden hun dominantie niet omzetten in doelpunten. Stuart Armstrong zette de doelman van de dwergstaat twee maal aan het werk in de eerste helft, maar de kloof bleef één doelpunt groot.

© REUTERS

Pas in de 74e minuut lukte Schotland de geruststellende 0-2 via Johnny Russell. Dat was ook de eindstand: de Schotten posteren zich op de vijfde plaats in groep I, San Marino heeft als enige nul punten.

Groep E: Vicewereldkampioen Kroatie verrassend onderuit

Ook in Israël - Oostenrijk viel het openingsdoelpunt vroeg: Marko Arnautovic zette de bezoekers al na acht minuten op rozen. In de 34e minuut knikte Eran Zahavi de gelijkmaker tegen de touwen, waarna Oostenrijk het tempo opvoerde en steviger aandrong. Het was echter Israël dat zich op slag van rust op voorsprong hees, opnieuw dankzij Zahavi. Tien minuten na de koffie maakte Zahavi zijn hattrick compleet, Munas Dabbur dikte de voorsprong zelfs nog aan tot 4-1. Een kwartier voor tijd maakte Arnautovic nog zijn tweede, maar toen was het kalf al verdronken voor Oostenrijk: het nummer 92 op de FIFA-ranking verslaat nummer 23 en neemt zo verrassend de leiding in groep G.

© AFP

Hongarije was na dertien minuten op achtervolgen aangewezen tegen Kroatië na een doelpunt van Ante Rebic, twintig minuten later bracht Ádám Szalai de thuisploeg langszij. Na de pauze hield Kroatië de bal in eigen rangen, al vloeiden daar weinig kansen uit voort. Integendeel: de Hongaren zorgden voor de meeste dreiging en kwamen een kwartier voor tijd verdiend op voorsprong via Máté Pátkai op een hoekschop. Ook nadien bleef Hongarije drukken, met Zsolt Kalmar als gevaarlijkste pion. Zijn poging in de 82e minuut werd nog in extremis van de lijn gekeerd. Het bleef 2-1: Hongarije wipt over Kroatië naar de derde plaats in groep E.

Groep D: Wales doorstaat eerste test

In Wales-Slovakije was het meteen na de aftrap prijs. Na vijf minuten mocht Daniel James aanleggen op de rand van de Slovaakse zestien; zijn droge knal trof raak en bezorgde Wales een droomstart. De thuisploeg domineerde en maakte het spel, met Gareth Bale als luis in de pels van de Slovaakse defensie. Even voor rust forceerde David Brooks een schietkans na een fraaie soloactie, maar zijn poging scheerde de paal. Ook na rust konden de bezoekers weinig inbrengen tegen de Welshe machine, met Anderlecht-verdediger James Lawrence in de centrale as. Harry Wilson ging twee maal zijn kans, de tweede keer pakte doelman Martin Dubravka uit met een knappe redding.

Met het einde in zicht schoten de bezoekers wakker en moest doelman Wayne Hennessey nog alle zeilen bijzetten op een kopbal om de Welshe voorsprong te consolideren. Seconden later knikte Peter Pekarik in het zijnet. Ondanks de Welshe overmacht kregen Bale en co nog bijna het deksel op de neus, maar de krappe voorsprong bleef op het bord. Wales komt met zijn eerste driepunter zo voorlopig aan kop van groep E, samen met Kroatië en Slowakije.

Groep G: Polen rekent af met Letland

In groep G kreeg Polen Letland over de vloer, dat een vliegende start nam met een resem doelpogingen. De Polen wisten even van geen hout pijlen maken en kwamen pas na een kwartier boven water: een schot van Krzysztof Piatek werd afgeblokt. Tien minuten later liet Robert Lewandowski zich opmerken met een knal, die te centraal gericht was om Juventus-doelman Wojciech Szczesny te bedreigen. Even later deed diezelfde Lewandowski beter met een schot tegen de paal. Aan de rust was het evenwicht hersteld. In de tweede helft bleef Polen jagen op de voorsprong, maar het Poolse vizier stond slecht afgesteld. Letland moest het spel ondergaan en kon sporadisch tegenprikken. Een kwartier voor tijd werd de Poolse aanvalslust beloond met de 1-0 van Lewandowski, die van dichtbij in doel kopte. Acht minuten later kopte Kamil Glik een hoekschop tegen de netten en was de match gespeeld. Dankzij twee zeges voert Polen groep G aan, Letland staat met 0 punten laatste.

© EPA-EFE

Nog in groep G werd de openingsfase van Slovenië - Noord-Macedonië gekenmerkt door pittige duels en een festijn aan gele kaarten: na twintig minuten speelden vier Macedoniërs en één Sloveen met geel achter hun naam. Na een half uur barstte de wedstrijd pas echt open, met het openingsdoelpunt van Miha Zajc. Noord-Macedonië was in de eerste helft niet bij machte om te reageren. De rust bracht beterschap, want twee minuten in de tweede helft was de gelijkmaker van Bardhi al een feit. Na rust ging Slovenië actief op zoek naar de voorsprong, maar die kwam er niet. In de stand blijft Noord-Macedonië op de derde plaats geposteerd, gevolgd door Slovenië, dat twee punten minder telt.