© Tom Palmaers

Voor 2,1 miljoen euro aan wijnen verkocht tijdens veiling in Genoelselderen

Liefst 50.000 euro is zondag geboden voor een fles van 1,5 liter wijn op een veiling in Riemst. De magnumfles Romanée-Conti Grand Cru 2005 was afkomstig uit de kelder van de failliete Diepenbeekse wijnhandel Wijnmakelaarsunie. De nieuwe eigenaar bracht zijn bod telefonisch uit en is een Europeaan. “Dit is een wereldrecord voor een fles als deze”, sprak veilingmeester Milan Veld van Winefield Auctioneers. En nu maar hopen dat de fles niet valt.

Geert Houben

LEES OOK. Failliete Wijnmakelaarsunie veilt 130.000 flessen: “Ongeziene collectie”

De setting voor de veiling was Het Wijnkasteel in Genoelselderen in Riemst. Enkele honderden gegadigden waagden hun kans: hoofdzakelijk mannen in pakken en een zeldzame vrouw. De grootste bieders brachten hun bod uit via het internet of met een afgevaardigde met telefoon in de zaal uit. Inzet waren flessen uit een unieke collectie met ronkende namen als Margaux, Leroy, Romanée Conti, Petrus en Cheval Blanc. In totaal bracht de veiling vandaag 2,1 miljoen euro op, zonder de veilingkosten. Doel van de veiling was om de put van ruim 30 miljoen euro te dempen die de Wijnmakelersunie achterliet.

© geho

Hongkong

“De opbrengst is dat bedrag snel maal anderhalf of twee. Dat verwachten we gezien de eerste biedingen. De kopers? Van over de hele wereld. Hongkong, Rusland, Singapore, de Verenigde Staten, nagenoeg heel Europa”, verduidelijkt veilingverantwoordelijke Diethard Huygen van Troostwijk Auctions. “Het is de grootste wijnveiling op het Europese vasteland. Zelfs Christie’s en Sotheby’s hebben dit nog nooit meegemaakt. Het is heel bijzonder dat er voor elk lot een koper was. Nog nooit meegemaakt. Het gaat om een mix van handelaars, sommeliers en handelaars”, is medeveilingmeester Doris Vroom duidelijk.

Verzamelaars

Het merendeel van de aanwezige Belgen was eraan voor de moeite. “De prijzen zijn veel te hoog. Zeker die met zijn telefoon vooraan in de zaal biedt te veel”, klinkt het. 24.000 euro voor een magnumfles Vosne-Romanée ‘Cros Parantoux’, 15.000 euro voor 1,5 liter Montrachet Grand Cru uit 2004, 42.000 euro Romanée-Conti Grand Cru 2004 … Om maar enkele voorbeelden te geven. De Zepperse Ann Wauters ziet het met lede ogen aan. “Ik had op sommige flessen willen bieden, maar mijn vriend heeft me tegen gehouden. Maar goed ook. Ik ben een grote wijnliefhebber en verzamel al sinds 1988. Het begon met een fles en nu heb ik er enkele duizenden. Er zijn hier flessen geveild voor 12.000 euro die ik ook in mijn kelder had. Ik wist niet dat ze zoveel waard waren. Verschillende flessen hebben wij ervan opgedronken zonder te weten hoeveel ze konden kosten. Ah, het kan maar lekker geweest zijn. Nu hoop ik vooral in contact te komen met andere mogelijke kopers van mijn collectie.” Joyce Van Rennes van het Wijnkasteel wist wel twee loten op de kop te tikken. “Ik had er meer voor ogen, maar die bedragen lagen veel te hoog. Nu heb ik twee loten gewonnen waarvan het bedrag maar drie cijfers bedraagt.”

Moment suprème

Het moment suprême van de veiling was de magnumfles Romanée-Conti Grand Cru 2005. Goed voor een maximum catalogusprijs van 33.100 euro. De fles verbrak in haar eentje het dozijn Chevalier-Montrachet Grand Cru – Chateau Leroy – die voor 46.000 euro van eigenaar verwisselden. Het finale bod strandde op liefst 50.000 euro! Te vermeerderen met 20 % veilingkosten en 21 % btw. Applaus steeg op in de zaal. “Of ie zo lekker is? Geen idee. Nog nooit gedronken. De prijs zit hem vooral in de schaarste. Er zijn nauwelijks nog enkele honderden flessen van”, weet Milan Veld. “Neen, ik mag niet zeggen wie de koper is. Het ging om een Europeaan. Enja, er was heel wat discussie aan de andere kant van de lijn”, lacht Sibren Schiltkamp van Winefield Auctioneers die het bod uitbracht. Niet getreurd voor wie nog een exclusief flesje wijn op de kop wil tikken. De collectie van de Wijnmakelaarsunie bevatte liefst 130.000 flessen. U kan er op bieden op vijf veilingen georganiseerd in Amsterdam, Singapore en nog eens in Riemst begin juni. Ook biedt Troostwijk nog vier veilingen aan met eerder meer financieel toegankelijke wijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer