Direct naar artikelinhoud
Manifestatie

Duizenden mensen betogen in Brussel tegen racisme

Duizenden mensen betogen in Brussel tegen racisme
Beeld Dieter Nijs

Duizenden mensen zijn zondag aan het Noordstation in Brussel bijeengekomen om te protesteren tegen elke vorm van racisme. De politie telde 3.850 manifestanten, de organisatoren telden er 5.000 à 6.000. 

De manifestanten scandeerden ‘Solidariteit met mensen over de hele wereld’, ‘Stop discriminatie’, ‘We hebben het gehad met haat. We hebben het gehad met racisten. We hebben het gehad met fascisten. We hebben het gehad met terroristen’.

Verenigingen, maar ook politieke partijen waren vertegenwoordigd. De manifestatie eindigde omstreeks 18.30 uur aan het Vossenplein, waar een minuut stilte werd gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Christchurch vorige week.

Actieplan

Het is de tweede keer dat het Platform 21/03 een betoging organiseert naar aanleiding van de Internationale dag tegen racisme en discriminatie van 21 maart. 

Racisme blijft structureel zeer aanwezig en verdeelt eerder dan mensen te verenigen, klinkt het bij de Franstalige anti-racismebeweging MRAX. Ze wil dat een aantal van haar eisen worden opgenomen in een interfederaal actieplan tegen racisme. Het gaat onder meer om maatregelen die de ongelijke toegang tot het onderwijs, de arbeidsmarkt en de huisvesting moeten bekampen. Ze pleit ook voor een kwalitatief onthaal van vluchtelingen, voor sancties tegen etnische profiling door politie en een objectieve kijk op het koloniale verleden.