Minister Weyts krijgt steun van stadsbestuur: “Dolfijnenshows zijn niet meer van deze tijd”

© mvn

© mvn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil een stop op nieuwe dieren voor het Brugse dolfinarium en pleit voor een uitdoofscenario. “Je kan het niet maken zulke hoogintelligente dieren gevangen te houden voor ons plezier.”

Koen Theuns

Als het van Ben Weyts afhangt, is het dolfinarium van Boudewijn Seapark geen lang leven meer beschoren. In het Eén-debatprogramma De Zevende Dag pleitte de minister van Dierenwelzijn voor een uitdoofscenario voor het Brugse dolfinarium. “We moeten op zijn minst het debat hierover starten. Het is ook geen toeval dat er nog maar één locatie is in Vlaanderen waar men dolfijnen in gevangenschap houdt”, aldus Weyts, die onder meer wijst op de kleine ruimte waarin de stressgevoelige dieren verblijven.

LEES OOK. Geen dolfijnen meer in ons land? Minister wil het houden van dolfijnen in gevangenschap niet langer toelaten

“Als je dierenwelzijn ernstig neemt, kan je het niet maken om zulke hoogintelligente dieren gevangen te houden om kunstjes te maken voor ons plezier, in ruil voor dode vis.”

Een datum of termijn plakt Weyts nog niet op het einde van het dolfinarium, wel stelt hij voor om het aanbrengen van nieuwe dieren en het kweekprogramma te stoppen, en geen nieuwe vergunningen meer toe te kennen. “Zodat het bestaande aanbod uitdooft, tot er geen dieren meer zijn.”

Geen reactie

Het Boudewijn Seapark reageert voorlopig niet op de uitspraken van Weyts, al zullen die niet geheel onverwachts komen. De minister tikte het pretpark eerder dit jaar al op de vingers na een actie voor een fotoshoot met de dieren voor valentijn. De voorbije jaren werd de wetgeving ook steeds strenger. Zo zou het dolfinarium moeten investeren in een buitenbassin, wat Boudewijn Seapark tegen 2026 ook zou doen.

In het Brugs stadsbestuur vindt de minister alvast een bondgenoot, want schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis (SP.A) pleitte eerder ook al voor zo'n uitdoofscenario. “Ik ben heel tevreden met dit voortschrijdend inzicht. Het is duidelijk dat het draagvlak voor de sluiting van het dolfinarium toeneemt. Dieren voor ons plezier een dansje laten doen, is dan ook niet meer van deze tijd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen