Londen en Parijs bekvechten over minderjarigen "Jungle" Calais

Vijf dagen na de start van de ontruiming van de "jungle", het vluchtelingenkamp in Calais, ligt het terrein er zo goed als verlaten bij. 4.500 volwassen bewoners zijn de voorbije dagen op bussen naar verschillende Franse steden gezet. Zowat 270 niet-begeleide minderjarigen zijn herenigd met hun familie in het Verenigd Koninkrijk, maar 1.450 andere niet-begeleide jongeren zitten nog steeds vast in een containerdorp. Verschillende Franse politici, waaronder ook president FranƧois Hollande, hebben Londen opgeroepen zijn verantwoordelijkheid op te nemen.
AFP or licensors

De opvang van de niet-begeleide minderjarigen is voer voor een stevige discussie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Parijs neemt het niet dat Londen kritiek heeft op de manier de jongeren in het kamp behandeld worden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken toonde zich eerder van de week nog "verbaasd" over de opmerkingen van zijn Britse collega en herinnerde er haar aan dat ook zij verantwoordelijkheden heeft in deze.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Open brief aan Britse minister Rudd

Een honderdtal Franse socialistische parlementsleden hebben Amber Rudd vandaag een open brief gestuurd met de vraag om de minderjarige migranten die nog steeds in Calais vastzitten "zonder verwijl" op te vangen.

"Met het beƫindigen van de operatie van deze week zal Frankrijk in ƩƩn jaar tijd bijna 11.000 mensen op zijn grondgebied onthaald hebben. De voorbije dagen zijn 1.500 niet-begeleide minderjarigen in veiligheid gebracht", staat te lezen in de brief die door Sandrine Mazetier, de socialistische parlementsvoorzitter is gepubliceerd.

"Deze minderjarigen, die boven alles naar het Verenigd Koninkrijk willen gaan, hebben in de meeste gevallen familie in uw land. Ze vragen geen enkele gunst. Zij hebben het recht volgens de internationale regels en het Britse recht om in het Verenigd Koninkrijk onthaald te worden. Hun overbrenging is dringend. We vragen u om uw verantwoordelijkheden op te nemen en uw morele plicht te doen."

De Fransen vinden dat het Verenigd Koninkrijk na alle inspanningen die zij hebben geleverd voor de volwassenen, ook wel iets voor de minderjarigen mogen doen. Maar Londen is als de dood voor een aanzuigeffect.

In het Verenigd Koninkrijk gelden erg strenge criteria voor het aanvragen van het vluchtelingenstatuut. Het land heeft tot nog toe nog maar 1 procent van het totaal aantal vluchtelingen in de wereld toegelaten. Eind vorig jaar had Londen 1.000 Syrische vluchtelingen erkend, in Duitsland waren er dat op dat moment meer dan 300.000.

AFP or licensors

Telefoongesprek met May

De Franse president FranƧois Hollande, die vandaag een bezoek bracht aan een opvangcentrum voor vluchtelingen in Doue-la-Fontaine in het westen van het land, beloofde plechtig dat hij ook het vluchtelingenkamp in Parijs zou sluiten. "Deze kampen zijn Frankrijk onwaardig", aldus Hollande, die zei dat de niet-begeleide jongeren naar opvangcentra zouden worden gebracht.

Hij vertelde ook dat hij gebeld had met de Britse premier Theresa May over de opvang van de minderjarigen. "Ik heb gisteren met haar gepraat, net zoals minister van Binnenlandse Zaken met zijn Britse collega Rudd heeft gesproken, zodat de Britten de opvangcentra kunnen bezoeken en hun deel van de verantwoordelijkheid nemen door hen in Groot-Brittanniƫ te verwelkomen."

AFP or licensors

De zogenoemde "Jungle" van Calais, de grootste bidonville van Frankrijk, stond maandenlang symbool voor de inertie van de Europese politici in de vluchtelingencrisis. Vorige week zaten er naar schatting nog 6.400 tot 8.100 mensen in het kamp. Zo'n 2.000 onder hen hebben de plek voor of tijdens de ontruiming verlaten.

Meest gelezen