Zeven gewonden na raketaanval op Tel Aviv, Netanyahu kort bezoek aan VS in

Reddingswerkers snelden naar het getroffen huis © AFP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag aangekondigd dat hij zijn bezoek aan de Verenigde Staten zal inkorten. Dat doet hij nadat er maandagochtend gewonden zijn gevallen bij een raketaanval op een woning in Tel Aviv.

pvm

Bij de raketaanval raakten zeven mensen gewond. De raket zou vanuit de Gazastrook zijn afgevuurd, zo zegt het Israëlische leger. In de regio ten noorden van Tel Aviv werd kort voordien ook een raketalarm geactiveerd.

Eerder was er sprake van zes gewonden, maar een woordvoerder van het leger had het later over zeven slachtoffers. Onder hen zijn ook drie kinderen: een baby, een 3-jarig kind en een 12-jarig meisje. Een aantal mensen zou ook in shock zijn.

Op 14 maart werd Tel Aviv voor het eerst sinds de Gaza-oorlog van 2014 door een Palestijnse raketaanval opgeschrikt. De Israëlische luchtmacht bombardeerde daarop zowat honderd Palestijnse doelwitten.

Golanhoogten

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu is momenteel in de Verenigde Staten, waar hij maandagavond in het Witte Huis wordt verwacht. De Amerikaanse president zal volgens de Israëli's in aanwezigheid van de premier een besluit ter erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten ondertekenen.

Israël veroverde het grootste deel van de Golanhoogten op Syrië in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog en annexeerde het gebied in 1981. Die annexatie werd niet erkend door de internationale gemeenschap.

Videoboodschap

‘Ik heb beslist om mijn bezoek aan de Verenigde Staten in te korten. Binnen enkele uren ontmoet ik president Trump en vlak daarna keer ik terug naar Israël om de operaties van nabij op te volgen’, verklaart Netanyahu maandag in een video.

Donald Trump had donderdag getwitterd dat het voor de Verenigde Staten tijd werd ‘de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten ten volle te erkennen, die een strategisch belang hebben voor de Israëlische staat en de regionale stabiliteit’. Daarmee brak hij met de internationale consensus over de kwestie en met decennia van Amerikaanse diplomatie in het Midden-Oosten.