Direct naar artikelinhoud
Klimaatactivisten

Klimaatactivisten die nacht doorbrachten in Wetstraat verhuizen naar Troonplein: “We roepen op ons daar te vervoegen”

Nadat ze de nacht doorbrachten in de Brusselse Wetstraat, verhuisden de klimaatactivisten vanmorgen naar het Troonplein.Beeld BELGA

Meer dan honderd mensen zijn in de nacht van zondag op maandag in tenten blijven slapen in de Wetstraat tijdens de actie Occupy for Climate. Omdat de politie geen extra betogers meer toeliet aan de Wetstraat, verplaatste het protest zich vanochtend naar het Troonplein. “We roepen de mensen op om ons daar te vervoegen”, klinkt het.

Een twintigtal activisten werd zondag omstreeks 23 uur kort opgepakt, maar zij zijn intussen vrijgelaten, laat de politie Brussel-Hoofdstad Elsene weten. De actie begon zondag om 18 uur in de Wetstraat voor het federaal parlement. De klimaatactivisten willen doorgaan tot dinsdag. Dan wordt er in het parlement gestemd over het grondwetsartikel 7bis. De toevoeging van een paragraaf aan dit artikel moet een bijzondere klimaatwet mogelijk maken die samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus verankert.

Lees ookHoe ‘Occupy Wetstraat’ op de klippen loopt: aanpassing grondwet niet voor morgen
en Klimaatbeweging bezet de Wetstraat “omdat onze politici klimaatwet blokkeren”

klimaatprotest wetstraat brussel klimaat Tim DirvenBeeld Tim Dirven

Omdat de politie geen extra betogers meer toeliet in de Wetstraat, verplaatste het protest zich vanochtend vroeg van de Wetstraat naar het Troonplein. “De bedoeling is dat het een open protest blijft en er mensen kunnen blijven bijkomen”, legt Sarah Jacobs, woordvoerster van Greenpeace uit. De tenten in de Wetstraat werden afgebroken en de hele actie verhuisde naar het Troonplein, enkele honderden meters verderop. “We roepen de mensen op om ons daar te vervoegen”, stelt Jacobs.

Twitter bericht wordt geladen...

“We hebben afgesproken dat ze de actie daar kunnen voortzetten”, vertelt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “Zo kan het verkeer openblijven en bevinden ze zich niet in de neutrale zone.”

De tenten van de actievoerders staan nu opgesteld rond het standbeeld van Leopold II, die een handdoek over het hoofd kreeg. De actievoerders ontbijten samen en houden maandagmiddag een lunch waarop iedereen is uitgenodigd, ook de vele werknemers rond het Troonplein, om verdere uitleg te krijgen over de actie en de klimaatwet. Vanavond om 18 uur willen ze zoveel mogelijk mensen op het Troonplein en wordt er mogelijk nog een concert georganiseerd.

Grondwetswijziging

Voor de klimaatorganisaties is het de actie van de laatste kans. Ze willen dat dinsdag in het parlement het grondwetsartikel 7bis gewijzigd wordt. “Morgen wordt bepaald of de optie van een sterke klimaatwet wordt opengehouden. De inhoud zelf zal bepaald moeten worden door de volgende regeringen. Maar wanneer het artikel 7bis niet wordt gewijzigd om de klimaatwet mogelijk te maken, dan hebben we voor de komende vijf jaar geen optie meer op die klimaatwet”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

De toevoeging van een paragraaf aan het artikel 7bis moet een bijzondere klimaatwet mogelijk maken en zo een samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus verankeren. “Iedereen weet hoe complex het is in ons land met al de bevoegdheden. Daarom heeft een groep juristen die klimaatwet op tafel gelegd, om op zijn minst een langetermijnwet te hebben zoals die ook al bestaat in bijvoorbeeld Nederland”, aldus Thijs. 

Grondwetswijziging
Beeld BELGA
Grondwetswijziging
Beeld BELGA