Direct naar artikelinhoud
Milaan-Sanremo

“Ik denk dat dit de beste Oliver Naesen ooit is”

Ook al kon Naesen (midden) in de sprint heel wat grote namen in de luren leggen, hij moest vrede nemen met de tweede plaats.Beeld Photo News

Milaan-Sanremo draaide uit op een clash tussen de allergrootsten. Julian Alaphilippe was baas boven baas, maar ook de Belgen deden mee, met alweer een verrassend sterke Wout van Aert en Oliver Naesen in de vorm van zijn leven. Die laatste pakte zijn eerste podium ooit in een Monument.

"Een strontkoers." Een jaar geleden spuwde Oliver Naesen het eruit op de Via Roma. Hij was opgehouden door een val van Cavendish en had nooit een finale kunnen rijden. "Superfrustrerend was dat." En hoe klonk dat dit weekend? "Wat een topkoers!" Jaja, het kan verkeren. Naesen moest er zelf hartelijk mee lachen. "Tweede worden in Sanremo: voor een renner als ik is dat exceptioneel. Dit ga ik vertellen aan mijn kleinkinderen als ik tachtig jaar ben."

Naesen, nu 28, kan dan zeggen dat hij met de wereldtop boven kwam op de Poggio: Alaphilippe, Sagan, Valverde, Kwiatkowski, Nibali, Trentin en Van Aert. Later kwamen onder meer nog Dumoulin en Mohoric aansluiten. "Ik keek rond en zag alleen maar kampioenentruien. Er zat geen enkele normale bij, behalve ik. Toen wist ik: 'Oké Oli, goed bezig!'"

Op de Cipressa was het hem al beginnen te dagen. "Ik zag iedereen afzien, terwijl ik zelf nog niets voelde in de benen. De laatste bergrit in Parijs-Nice (waarin hij tweede werd, BA) had me ook veel vertrouwen gegeven. Ik zat de hele dag tegen mezelf te zeggen: 'Bergop kunnen ze je niks doen, bergop kunnen ze je niks doen.'"

Naesen had zo'n topdag waar je als renner elke keer op hoopt, maar die je zelden krijgt. "Alles liep perfect. Ik zat altijd goed gepositioneerd, ik heb nooit moeten achtervolgen en toen de groten gingen op de Poggio kon ik vlot reageren."

Zeker weten dat Naesen zaterdag een van de allersterksten in de koers was. Ook in de sprint raakten Sagan en Valverde hem niet voorbij, maar zelf Alaphilippe remonteren lukte uiteindelijk niet. De kopman van AG2R zat in het juiste wiel, maar kon er niet uitkomen. "Alaphilippe was uitzonderlijk sterk", zei hij. "Daarom had ik ook zijn wiel gekozen: hij zag er nog zo kwiek uit in de finale. Hij was de beste op de Poggio en ook de beste in de sprint."

‘Tweede worden in Sanremo. Voor een renner als ik is dat exceptioneel. Dit ga ik vertellen aan mijn kleinkinderen als ik tachtig jaar ben’

Misschien zal aan het einde van zijn carrière blijken dat dit zijn beste kans was om ooit Sanremo te winnen, maar toch zat er geen spatje ontgoocheling op bij de Oost-Vlaming. "Voor mij was Alaphilippe onklopbaar. Hij is op dit moment gewoon de beste renner ter wereld. Ik ben blij met die tweede plaats. Het is al even geleden dat een Belg er zo dicht bij was, dus dit is sowieso iets om trots op te zijn."

"Ik had zelf altijd gedacht dat ik in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix mijn eerste podium zou rijden in een klassieker, maar nu weet ik dat ik ook ga blijven meedoen in Milaan-Sanremo. Als de punchers blijven komen, is dit toch een koers die meer neigt naar de aanvallers dan naar de sprinters. Dat een sprinter het tempo van zaterdag op de Poggio overleeft: dat zie ik nooit gebeuren."

En ondertussen doet zijn prestatie dromen voor wat komt. Vanaf deze week komen Naesen zijn koersen eraan, de wedstrijden waarvoor hij écht is gemaakt. Zetten we de komende koersen overal drie sterren achter zijn naam? De grijns zei alles. "Ik zou dat doen, ja. Mijn niveau is hoger dan ooit. Ik zou mijn winter van 2018 oneer aandoen, als ik zou zeggen dat ik dit jaar sterker uit het tussenseizoen ben gekomen dan vorig jaar, maar vorig jaar was ik op dit moment al vier keer gevallen. Daar word je mentaal en fysiek nooit beter van."

Vandaar zijn conclusie: "Ik denk dat dit de beste Oliver Naesen ooit is, ja. Ik sta met heel veel vertrouwen in mijn schoenen nu."