Van gebedshuizen tot scholen en ambassades: deze plekken worden extra bewaakt

Na de aanslagen in Nederland en vooral in Nieuw-Zeeland is ook bij ons de bewaking op een aantal plaatsen opgetrokken. Vooral gebedshuizen worden extra in de gaten gehouden. Maar ook ambassades, stations, luchthavens en joodse scholen worden extra bewaakt.

Thierry Goeman

Uit een nieuwe dreigingsanalyse van het OCAD blijkt niet meteen dat er aanwijzingen zijn om aan te nemen dat er aanslagen gepland worden in ons land. Maar na een aantal recente gebeurtenissen in het buitenland (bloedbad in Christchurch en schietpartij op een tram in Utrecht) is de bewaking aan een aantal mogelijke targets toch opgevoerd.

Dat is onder meer het geval bij moskeeën in het ganse land. Vooral op drukke dagen zoals voor het vrijdagsgebed. In tegenstelling tot wat in Nieuw-Zeeland gebeurde, heeft het OCAD geen informatie over concrete plannen voor een rechts-extremistische aanslag op een van de 400 moskeeën in ons land. Toch neemt men het zekere voor het onzekere.

Ook joodse scholen krijgen bijzondere aandacht van de veiligheidsdiensten. Net als het Franse lyceum in Antwerpen. Net als alle luchthavens, stations en ambassades en consulaten van onder andere de VS, Israël, Turkije en Rusland.

In ons land geldt momenteel dreigingsniveau 2 (gemiddeld). Maar voor de bovenvermelde plaatsen staat het dreigingsniveau op 3 wat betekent dat er extra bewaking is.

Dat gaat van permanent toezicht (ambassade van de Verenigde Staten en Israël...) tot camerabewaking of politiebewaking tijdens gebedsdiensten aan moskeeën of bij het begin of einde van bepaalde ‘risicoscholen’.

De Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordiging van de Belgische moslims, had zelf om extra bewaking gevraagd na de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij 50 mensen het leven lieten. Voorzitter Mehmet Üstün merkt ook in ons land een stijgende islamofobie, zegt hij.

Hans Bonte: “Compleet onbegrijpelijk dat er geen richtlijnen kwamen”

In Vilvoorde blijven de extra bewakingsmaatregelen voor moskeeën nog minstens tot 4 april van kracht. Naar aanleiding van haatberichten op sociale media werden ze na enkele dagen zelfs nog opgedreven en uitgebreid naar de Troostbasiliek. Dat heeft burgemeester Hans Bonte (SP.A) maandagavond gezegd tijdens de gemeenteraad in Vilvoorde.

“De vrijdag van de aanslag hebben we onmiddellijk vergaderd met vertegenwoordigers van de moskeeën en de korpschef en extra patrouilles ingesteld. Na een toevloed van wansmakelijke haatberichten op sociale media en in mails over onder meer het in brand steken van moskeeën werd vanaf maandag het toezicht opgevoerd en aan de moskeeën agenten geposteerd bij drukke momenten. Op vraag van de vertegenwoordigers van de Troostbasiliek, die zich ook bedreigd voelden, werden deze maatregelen ook daar toegepast. De maatregelen blijven van kracht tot het nieuwe overleg dat op 4 april plaatsvindt”, aldus Bonte.

De Vilvoordse burgemeester vindt “het compleet onbegrijpelijk” dat de Nationale Veiligheidsraad naar aanleiding van de aanslag in Nieuw-Zeeland niets van zich heeft laten horen en geen richtlijnen uitvaardigde over wat er moest gebeuren. Ondanks de uitingen op sociale media liet ook het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) het dreigingsniveau ongewijzigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen