Theresa May aan het woord in het Britse House of Commons, het Lagerhuis.
Volledig scherm
Theresa May aan het woord in het Britse House of Commons, het Lagerhuis. © EPA

Nieuwe nederlaag voor Theresa May: Brits parlement trekt macht naar zich toe, maar haalt dat iets uit?

Het Britse parlement heeft een amendement goedgekeurd dat de volksvertegenwoordigers vrije baan geeft om deze week te stemmen over alternatieven voor de brexitdeal die premier Theresa May met de Europese Unie heeft gesloten. Met 329 tegen 302 stemmen werd, zeer tegen de zin van de regering in, het zogenaamde Letwin-amendement aangenomen dat is bedoeld om voor een dag de parlementaire agenda te kapen. Drie ministers schaarden zich achter het voorstel en namen ontslag uit de regering.

92 reacties

  • Ria Adams

    5 jaar geleden
    Morgen de volgende aflevering over de zwakte van het E.P.
  • Emile De Smedt

    5 jaar geleden
    Vervolg verhaal.Wat bezielt ,niet de Britten maar Europese samenscholing.Britten trokken zich terug volgens hun stemming.Niet de Britten zijn fout maar het Europees gezelschap moet dringend aan eigen beleid sleutelen.Niet alleen Britten,ook in andere landen is er vraag naar.Die kaste zetelend in Brussel en Straatburg zijn gevaar voor het continent en burgerrechten van iedereen.
  • Erwin Van Roy

    5 jaar geleden
    Lieve Vanderstraeten Maar Zwitserland betaald wel een jaarlijkse bijdrage aan de EU …% op het jaarlijkse BBP neem nog 1% dat is dan 6.5 miljard dollar dat ze jaarlijks aan de EU bijdragen. En voor de Noren is dat ook zo Die betalen ongeveer 150 euro per Noor per jaar aan de EU om in de vrij handel zone mee te gaan. daar zijn ze al een aantal jaar aan het onderhandelen om toch lid van de EU te worden want ze betalen maar hebben geen return zoals de lidstaten.
  • Karel Dierckx

    5 jaar geleden
    William Bonny, het enige probleem dat er nog is waardoor de deal van May niet aanvaardbaar is is de backstop - die houdt het VK in de eengemaakte markt, wat voor brexiteers onmogelijk goed te keuren is. Maar die backstop is een Brits voorstel, een poging om het Goedevrijdagakkoord te honoreren. Dat komt de EU zeker goed uit, maar het is geen voorwaarde die van Europa komt. De EU kan de Britten moeilijk zeggingschap geven over hun deelname aan de markt zonder zelf ook nog controle te houden.
  • Karel Dierckx

    5 jaar geleden
    Maria Maximus, Noorwegen is het rijkste land van Europa omwille van hun natuurlijke grondstoffen. Hadden wij zo veel olie en aardgas dan kon het hier niet op, daar heeft de EU niets mee te maken.