Advocaat reageert op schorsing student die doop Reuzegom overleefde: “Hij is zelf een slachtoffer, geen dader”

© rr

Een van de studenten die de dodelijke doop van Reuzegom overleefde, is maandag door de KU Leuven geschorst tot het einde van het academiejaar. De unief verwijt hem dat hij meedeed aan het “mensonterende doopritueel”. Zijn advocaat wil de beslissing aanvechten. “Die jongen is zelf een slachtoffer, geen dader.”

Marc Klifman

Bijna vier maanden na de fatale doop bij studentenclub Reuzegom heeft de KU Leuven maandag een eerste sanctie uitgesproken. Bij de doop kwam op 5 december vorig jaar Sanda Dia (20) om het leven, een student burgerlijk ingenieur uit Edegem. Het jonge slachtoffer moest tijdens een tweedaagse urenlang halfnaakt in een put zitten en grote hoeveelheden vissaus drinken. Hij overleefde dat niet.

Twee andere schachten hadden het geluk dat ze het wel nog konden navertellen. Eén van hen, V.D. (19), kreeg nu te horen dat hij niet langer welkom is aan de universiteit. “Mijn cliënt is geschorst tot eind september 2019”, bevestigt zijn raadsman Tom Peeters. “Dat is natuurlijk heel hard aangekomen bij hem. Het duurde al zeer lang vooraleer we een beslissing mochten vernemen. En dan ook nog zo’n zware sanctie. Het spreekt voor zich dat hij hierdoor een studieachterstand oploopt.”

In beroep

Volgens de advocaat wordt de jonge student verweten dat hij deelgenomen heeft aan een doopritueel “waarvan hij moest weten dat het mensonterend is”. “Maar die jongen is zelf een slachtoffer, geen dader. Hij heeft in het ziekenhuis gelegen en had het nadien psychologisch zwaar. Hij heeft zijn medestudent onwel zien worden en afgevoerd worden. En nu wordt hij plots zelf verantwoordelijk gesteld.”

De advocaat stelt er zich ook vragen bij dat de KU Leuven het strafrechtelijk onderzoek niet afwacht en autonoom een tuchtonderzoek voerde en wel al sancties uitsprak. “Er is namelijk geen enkele aanwijzing dat mijn cliënt strafrechtelijk van iets beticht zal worden. Deze beslissing is louter genomen op basis van verklaringen van andere studenten, waar wij geen kennis van hebben.” De student en zijn raadsman hebben zes dagen de tijd om een beroepsprocedure binnen de KU Leuven aan te spannen. “De kans is groot dat we dat gaan doen”, zeggen ze. Het lot van andere aanwezige leden van de studentenclub is nog niet duidelijk.

KU Leuven reageert

Vicerector Van Audenhove zegt dat hij heeft vastgesteld dat de betrokken student tijdens geen enkele fase van de tuchtprocedure, en dit in tegenstelling tot andere studenten, afstand heeft genomen van het fatale doopritueel van Reuzegom. “Hij bleef dit integendeel verdedigen. Er kon niet anders dan worden vastgesteld dat hij handelde in strijd met het tuchtreglement van de KU Leuven.” “In het licht van de ernst van de feiten heb ik dan ook de sanctie van de tijdelijke schorsing uitgesproken. De studenten die tijdens de procedure wel tot inkeer zijn gekomen, kunnen rekenen op een alternatieve aanpak. Hierover geven we geen verdere details vrij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen