dinsdag 26 maart 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De Russen hebben zich wel degelijk gemengd in de Amerikaanse verkiezingen, maar Mueller kan niet bewijzen dat Trump daar iets mee te maken had. Photo News

Buitenland

En toch kan Trump nog niet op beide oren slapen

washington Al twee jaar lang ontkent Trump een samenzwering met Rusland, en het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller geeft hem nog gelijk ook. Wat volgt er nu?

Wat staat er juist in het rapport?

Het volledige eindrapport van Robert Mueller is vertrouwelijk. Justitieminister William Barr maakte voor het Amerikaanse Congres alleen een samenvatting van vier pagina’s. Daarin staat dat het onderzoek “niet heeft ontdekt dat de Trump-campagne of iemand die daaraan verbonden is, heeft samengezworen of samengewerkt met Rusland om de verkiezingen te beïnvloeden, ondanks verschillende aanbiedingen van mensen met banden met Rusland om te helpen met de campagne”. In de samenvatting staat ook een overzicht van welke middelen er allemaal zijn aangewend voor het onderzoek. In totaal zijn door Mueller en zijn team een vijfhonderdtal getuigen ondervraagd.

Is dit nu de definitieve vrijspraak van Trump?

Zo ziet de president het zelf alvast wel. “Er was geen samenzwering met Rusland, het belachelijkste wat ik ooit heb gehoord”, zei Trump. Maar zo ver gaat Mueller helemaal niet. Toch niet wat betreft belemmering van de rechtsgang. Barr schrijft letterlijk: “Hoewel dit rapport niet besluit dat de president een misdaad heeft begaan, pleit het hem ook niet helemaal vrij”.

Was er dan helemaal geen Russische inmenging?

Trump en zijn campagneteam mogen dan niet op de hoogte geweest zijn, het onderzoek heeft wel degelijk bewijzen van Russische bemoeienis gevonden. De samenvatting van Barr haalt twee grote pogingen aan. Zo is er een strafprocedure aan de gang tegen het Internet Research Agency, een zogeheten “trollenboerderij” die online propaganda en misinformatie verspreidde tijdens de campagne. En er loopt ook een officiële beschuldiging tegen Russische officieren in verband met het hacken van de campagne van Hillary Clinton en een reeks Democratische organisaties.

Als Trump onschuldig is, waarom lopen er dan rechtszaken tegen zijn medewerkers?

Tijdens het Rusland-onderzoek zijn al 34 mensen en drie bedrijven aangeklaagd voor 199 strafbare feiten. Vijf verdachten hebben een celstraf gekregen, onder wie Trumps voormalige advocaat Michael Cohen, buitenlandadviseur George Papadopoulos en Trumps voormalige campagnevoorzitter Paul Manafort. Die laatste kreeg met 7,5 jaar de langste gevangenisstraf.

Het gaat dan niet om aanklachten wegens samenzwering met Rusland, maar wel onder meer om fraudeklachten.

Hoe reageren de Democraten?

De Democraten leggen zich niet neer bij de samenvatting van Barr. Dat de justitieminister pas een maand geleden door Trump is aangesteld, zint hen niet. Bedoeling is ook dat Barr tekst en uitleg gaat geven bij het Huis van Afgevaardigden.

Wat betekent dit voor de verkiezingen van 2020?

“De Democraten hebben Trump net het allerbeste verkiezingsthema gegeven, op een zilveren schoteltje.” Dat stelt een medewerker van het Witte Huis anoniem in ‘The Washington Post’. Trump zelf ziet het onderzoek als een “gefaalde coup”, en wil er garen van spinnen. “Hopelijk gaat er nu iemand kijken naar de andere kant”, zei hij. Zijn campagneteam gooide al een lange video online over wat ze de collusion hoax noemen.

Welke andere onderzoeken en rechtszaken lopen er nog?

Er lopen nog zeventien andere onderzoeken en rechtszaken tegen Trump, zijn familieleden, zijn bedrijven en zijn getrouwen. Een van de meest prominente is de zaak tegen zijn vertrouweling Roger Stone, die in januari gearresteerd werd in de marge van het Mueller-onderzoek. Hij loog onder meer tegen het Congres over zijn gesprekken met WikiLeaks.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws